joi, 9 februarie 2012

"Iubirea - ram cu rouă sfântă..."

    Valentine's Day este Ziua Îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală, care se sărbatoreşte pe data de 14 februarie.
   Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi. În Franţa o ţară tradiţional catolică, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin şi este sarbatorită ca în restul ţărilor occidentale.
   În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
   În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească.
   Ziua Îndrăgostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua Iubirii. Ziua iubirii este tradiţional 12 martie, ziua Sf Gregor.
   În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul romanesc dragoste. România a început să sărbătorească şi Valentine's day, deşi deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituţii. 
 
                                                                                       Legenda Sf. Valentin
 
    Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit şi a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor români nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, in locul luptei, bărbaţii preferau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor. În consecinţă, Claudiu a decis că niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.
   Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat.
   Într-un final, Claudiu l-a găsit şi l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr şi înţelept. L-a încurajat să renunțe la creştinism şi să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind "Adu-ţi aminte de Valentin al tău."
   Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viaţa sfântului Valentin şi nu se ştie dacă legenda are o bază istorică reală.

"Dragostea e lucrul acela intangibil care ne face multumiţi cu ceea ce avem şi nemultumiţi de ceea ce suntem..."

"Dragostea e un munte pe care il urci râzând şi il cobori plângând. E o taina pe care îndrăgostiţii o ascund de frica lumii....când taina e descoperită dragostea se stinge ca un clişeu fotografic expus la lumină".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu