vineri, 12 august 2016

Școala de Vară pentru tineri bibliotecari

Un grup de 21 de tinere bibliotecare din toată Moldova, inclusiv și o reprezentantă a Bibliotecii Municipale “B.P. Hasdeu”, Filiala „Onisifor Ghibu” și-au perfecționat abilităţile profesionale, au devenit mai încrezătoare în propriile forțe, au învăţat să transmită o informație prin rețele de socializare, să iniţieze şi să coordoneze un serviciu de bibliotecă.
Majoritatea tinerilor bibliotecari întâlnesc dificultăţi în munca profesională – stabilirea unor parteneriate durabile, crearea conturilor pe reţelele de socializare, elaborarea şi gestionarea unui blog sau site, mobilizarea comunității, implimentarea serviciilor de bibliotecă durabile şi utile utilizatorului, elaborarea și diseminarea istoriilor de succes.
Din aceste motive majoritatea bibliotecarelor se simt inutile, neajutorate și nu au încredere în forțele proprii. Ţinînd cont de multitudinea de problem cu care se confruntă tinerii bibliotecari, Programul Novateca a organizat o Școală de Vară pentru Tinerii Bibliotecari, unde şi-au propus să motiveze tinerii specialişti, să-I facă să creadă în propriile forțe și să le fortifice cunoștințele. 









         Trainerii Lidia Kulikovski, Daniela Draghici şi Oleg Bursuc au oferit sesiuni de formare şi ateliere de lucru interactive în diverse domenii precum mobilizare comunitară și parteneriate, comunicare și relații publice (rețelele sociale, crearea conținutului online, inclusiv crearea blog-urilor), inovații de bibliotecă, liderism și abilitare etc.   Pe parcursul săptămânii 8- 12 august 2016 la Școala de Vară pentru Tinerii Bibliotecari au avut loc mai multe sesiuni, excursii, vizite. În pima zi directorul programului Novateca, Evan Tracz a prezentat programul Novateca şi a accentuat scopul învăţării neformale în cadrul Şcolii de Vară. Participanții s-au cunoscut între ei. Grupul a fost divizat în 5 echipe și în fiecare zi câte o echipă a avut menirea să fie îndrumătorii celorlalte grupuri. Școala de Vară a început cu: Inovații de bibliotecă, Mobilizare comunitară şi Importanța parteneriatelor cu factorii de decizie. Fiecare zi se încheia cu o oră de sport sub îndrumarea formatorului Daniela Draghici.
 În cea de-a doua zi sesiunile au continuat cu alte subiecte – Istoriile de succes, Promovarea bibliotecilor şi Formarea și gestionarea rețelei. Ziua s-a sfârșit cu o vizită la Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă” unde a fost prezentată o „Oră de Poveste” în care au fost oglindite cele 7 sfaturi pentru o poveste adevărată. Am fost plăcuți surprinși de metoda de organizare și de multitudinea de informații prezentate.









        Cireaşa de pe tort în cea de-a 3 zi a fost vizita la Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” și Biblioteca Națională. Tinerele bibliotecare au fost întâmpinate cu cuvânt de deschidere de către directorul BM “B.P.Hasdeu”, doamna Mariana Harjevschi. Aici am cunoscut AND-ul Bibliotecii Municipale, meniul serviciilor inovative de bibliotecă, comorile orașului Chișinău, biblioteca electronica ş.a.
 Cea de-a 4 zi a fost preconizată pentru elaborarea și menținerea unui blog, dar și pentru o sesiune de liderism și abilitare. Trainingul Elaborarea și menținerea unui blog a fost coordonat de către blogerul Geo Lupașcu. Toate participantele au putut să se manifeste activ și să se încadreze în acest proces. „Am fost curioasă cum se creează pas cu pas un blog, a fost dificil și incitant. Am depus mult efort și într-un final biblioteca mea „Tartaul” din Cantemir are un blog” a menţionat participanta Roman Ludmila.
O surpriză plăcută a fost discuția prin Skype cu două reprezentante a Comunității Tinerilor Bibliotecari din România, din județul Buzău și Vâlcea. Daniela Draghici a continuat cu o sesiune de Liderism și abilitare – calităţi extrem de importante pentru tinerii bibliotecari. Pe parcursul sesiunii tinerele au format un grup pe Facebook „Tinerii Bibliotecari Novateca”.

 Impactul sesiunii se poate măsura prin produsul sesiunii : 21 de bloguri a bibliotecilor prezente, formarea și gestionarea rețelelor, înaintarea inovațiilor în biblioteci, mobilizarea comunității, alcătuirea unei istorii de success şi promovarea bibliotecilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu