marți, 16 august 2016

Ion Nistor un istoric de mare valoare

Cunoscându-ne trecutul
ne putem construi viitorul…


140 de ani de la naştere
       
     Ion I. Nistor (n. 4/17 august 1876, Bivolărie, Vicovu de Sus, districtul Rădăuţi - d. 11 noiembrie 1962, Bucureşti) a fost un istoric şi militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. 
        Profesor la Universităţile din Viena şi Cernăuţi, rector al Universităţii din Cernăuţi, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaş al Partidului Naţional Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii şi, în final, al cultelor şi artelor.       
Nicolae Iorga despre Ion Nistor:
  •  „Ai fost unul dintre rarii cărturari români care au scos din studiile lor altceva decât arme pentru a înlătura pe alții şi a se impune ei singuri. Nu te-ai lăsat terorizat de nimeni, şi nici n-ai vrut să terorizezi pe cineva.”
  • „Fără îndoială că Ion Nistor este un istoric de mare valoare, care scrie într-o limbă frumoasă şi are o informație abundentă, aşa că în cultura românească o să rămână…” 


     Casa memorială „Ion Nistor” de la Bivolărie, astăzi localitate componentă a oraşului Vicovu de Sus, a fost organizată şi deschisă în anul 1993 de Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB) şi de primăria din Vicovu de Sus.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu