marți, 23 august 2016

Oscar şi Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt sau ,,O călătorie prin viaţă alături de Oscar"


Oamenii mă roagă deseori să le recomand cărți… De când am citit cartea Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt, o recomand tuturor! De ce? Pentru că este o carte frumoasă care merită citită de toată lumea!
Eric-Emmanuel Schmitt e un mare scriitor francez contemporan, iar Oscar și Tanti Roz e cel mai de succes roman al său, fiind adaptat de autor atât pentru scenă cât și pentru marele ecran.
Autorul prezintă în acest roman povestea tulburătoare a lui Oscar, un băiețel de 10 ani, bolnav de leucemie care își trăiește ultimele zile din viață într-un spital. Singura persoană care reușește să se apropie de el în aceste clipe, fiindu-i mereu alături, este Tanti Roz, o infirmieră bătrână dar cu un profund simţ al umorului.
Prin poveștile ei, Tanti Roz, îi dă lui Oscar un ultim strop de poftă de viață. Tot ea este cea care îl convinge pe copil să trăiască fiecare zi de parcă ar dura 10 ani și îl învață cum să îi scrie scrisori lui Dumnezeu în care să îi povestească cum și-a petrecut această perioadă. Astfel, Oscar începe să trăiască viața atât de comprimată dar atât de plină: se bucură de adolescență, se îndrăgostește, se căsătorește, trece prin probleme specifice adulților, își pierde soția…etc.
Fiecare nouă zi este privită de Oscar cu optimism și speranță, în ciuda problemelor ivite în cea anterioară dar mai ales împotriva faptului că este conștient de faptul că sfârșitul vieții sale pământești e aproape. Oscar trăiește într-o zi cât alții în 10 ani și în 10 zile învață mai multe decât alții în toată viața.
Cartea este compusă din 10 scrisori pe care Oscar le adresează lui Dumnezeu, scrisori menite să ne amintească de faptul că fiecare zi e un nou început. Scrisorile sunt scrise într-o manieră inocentă tipică vârstei de 10 ani fiind în același timp și profunde și amuzante.
E de salutat curajul pe care îl are autorul scriind răspicat despre Dumnezeu, în condiţiile în care problema religiilor e una care încinge spiritele în perioada contemporană, mai ales printr-un dialog ca următorul:
"- […] Dar despre Dumnezeu nu ţi-au povestit chiar niciodata [părinţii tăi]?
- Ba da. O singură dată, când mi-au spus că nu cred în el. Ei nu cred decât in Moş Crăciun.
- Nu se poate! Chiar aşa dobitoci sunt, Oscar, băiete?"
Dumnezeul căruia îi scrie Oscar este un "Doamne-Doamne" prietenos, pe care micuţul :
1. îl întreabă ce cadou ar vrea de Crăciun, dacă tot e ziua Lui de naştere;
2. îl roagă (pe la "20 de ani") dacă n-ar putea cumva să-l ajute să se căsătorească cu Peggy Blue care "
miroase a alune şi pielea ei e fină ca a mea pe partea interioară a braţelor, numai că la ea e aşa pe tot corpul" şi care "atunci când te apropii de ea, e ca şi cum ai pătrunde într-o capelă";
3. îl roagă să îi facă o vizită;
4. îl apostrofează sau îl alintă, după caz, cu "
dragă Dumnezeu", "azi nu te iubesc", "te pup, Oscar", "tu eşti un tip infatigabil", "te munceai să aduci zorile. Nu părea să-ţi iasă din prima, dar te străduiai".

Oscar și Tanti Roz e o carte care ne amintește că viața trebuie prețuită și trăită cu zâmbetul pe buze (deși, veți ajunge să citiți cartea cu lacrimi în ochi)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu