joi, 16 iunie 2016

Rucsacul de Vacanţă - Discuţie/dezbatere: "Belzhar" de Meg Wolitzer

Discuţie/dezbatere: "Belzhar" de Meg Wolitzer 
Există un loc unde cei pierduţi se duc pentru a fi găsiţi


Chiar dacă nu suntem neapărați adepți ai cărților Young Adult, mulți dintre noi ne mai aruncăm uneori în brațele unei astfel de lecturi, căci, la urma urmei, sunt de părere că și o astfel de lectură este necesară câteodată. O lectură ușoară, de vară - numai bună pentru o zi însorită pe plajă, că tot e sezonul.

Meg Wolitzer este o scriitoare americană care a scris primul său roman „Sleepwalking” pe când era studentă la Brown University, în acest roman fiind vorba despre trei fete obsedate de poezie și moarte. Scriitoarea a predat scriere creativă la Universitatea din Iowa și Skidmore College. Printre romanele sale se numără: "The Intersting (numită una dintre cele mai bune cărţi ale anului 2014), The Uncoupling, The Ten - Year Nap, Belzhar...etc".
Belzhar” de Meg Wolitzer este o carte tipică care îi are în prim plan pe cinci adolecenți „fragili emoționali și foarte inteligenți”, aceștia cunoscându-se la cursul de Teme Speciale în Engleză din cadrul școlii cu internat, The Wooden Barn. Fiecare dintre cei cinci au fost aleși de către profesoara care predă cursul respectiv să participe la oră, iar acest algoritm de alegere sporește misterul cărții, întrucât niciunul dintre ei nu are habar de ce a fost ales. La acest curs toți cei cinci trebuie să citească Clopotul de sticlă de Sylvia Plath și de asemenea  fiecare dintre ei primește câte un jurnal în care să își scrie gândurile din când în când - acest jurnal reprezentând cheia către Belzhar, cu precizarea că Belzhar este numele ales de ei pentru a descrie acea lume „suprarealistă” în care pătrund de îndată ce încep a scrie în jurnal.
Discuţie/dezbatere: Radu Marcu: "Bun, un început frumos, o idee interesantă și originală, un concept interesant, însă nu exact ceea ce mă așteptam eu să găsesc printre paginile acestei cărți. Îmi permit să fiu puțin subiectiv și să menționez că au existat mai multe aspecte care nu mi-au plăcut, decât cele care mi-au plăcut.
Fiind o carte destinată adolescenților - inevitabil să nu ne întâlnim cu clișeul „fata bună și cuminte care se îndrăgostește de băiatul singuratic, retras și atrăgător”. De aici se desprind niște drame adolescentine ale unei adolescente care poartă doi băieți în inimă - unul dintre ei fiind fostul ei iubit care a murit".
Discuţie/dezbatere: Valeria Staci: "Belzhar este o carte care se citește ușor, destinată unui anumit public țintă: adolescenților. Cu toate că nu aș putea spune că mi-a plăcut cartea, i-am găsit și câteva plusuri: este învăluită în mister, un mister care sporește lecturarea cărții și de asemenea conține multe dialoguri și nu există posibilitatea de a te împotmoli în descrieri lungi. Cred, de fapt, că sunt mai supărată pe personaje decât pe carte în sine. Mi-ar fi plăcut ca autoarea să creioneze personajele mai atent, cu mai multă minuționizitate pentru a descrie astfel lumea adolescenților".
Discuţie/dezbatere: Ana Meleştean : "Mi-a plăcut cartea și m-a intrigat ideea de a scrie în jurnale și cum prin intermediul acestor jurnale cei cinci pătrundeau fiecare într-o lume himerică, perfectă, departe de latura realității. Lucrurile devin și mai interesante când jurnalul e pe sfârșite, căci nu știm ce se va întâmpla apoi. Această lume, Belzhar, va dispărea cu totul...? Această carte este una dintre acele opere care a intrat inima mea şi îmi trezeşte dorinţa de a citi celelate scrieri ale Meg Wolitzer".

Bibilioteca "Onisifor Ghimpu" vă mulţumeşte că sunteţi alături de noi!
Vă aşteptăm cu drag şi la alte activităţi culturale "Rucsacul de vacanţă"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu