vineri, 17 iunie 2016

Arta actorului

Vineri, 17 iunie 2016, în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc cea de-a 3-a întâlnire a reprezentanților proiectului SumTheatrum, invitat lor special – Chirev Radu,  actor la teatru „Eugen Ionesco”. Tema abordată de ei a fost – Arta actorului.
Chirev Radu le-a propus o serie de tehnici profesionale, aplicate de către actori în munca de creație, bazate pe conceptul memoriei emoționale pe care actorul o concentrează din interior, pentru a portretiza în scenă, emoțiile personajului.
Ei au exersat una din cele mai importante tehnici ale actoriei – Respirația.
Respirația este un reflex necondițional al corpului uman. În actorie ca și la canto, însușirea unui control și implicit a unei tehnici de respirație adecvate este importantă, fără de care nu s-ar putea obține performanțe vocale. Ritmul, debitul verbal sau forța vocală sunt mijloace de exprimare în arta actorului, de aceea, o respirație naturală, cu care am fost și suntem obișnuiți, nu este suficientă, a menționat Chirev Radu.

Înțelegerea și conștientizarea mișcărilor fizice care declanșează respirația sunt primordiale pentru însușirea respirații scenice profesionale. Există patru tipuri de respirație: respirație costal superioară sau claviculară, respirația costal inferioară, respirație abdominală sau diafragmatică și respirație costo-diafragmatică.
Pe parcursul traningului, Radu Chirev a studiat modul în care tinerii au executat tehnicile propuse de el și la final i-a analizat pe fiecare-n parte, spunându-le unde mai trebuie să depună efort pentru o respirație corectă din punctul de vedere al actoriei. Apoi le-a dictat frământări de limbă, pentru ca ei să aibă o voce mai clară și o dicție pe măsură. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu