marți, 11 noiembrie 2014

Iulia Hasdeu – destin literar deschis spre posteritate

Adesea Măria sa timpul ne aminteşte de pagini aparte din calendarul zilelor comemorabile.
Biblioteca „Onisifor Ghibu” respectă această tradiţie în mod deosebit, marcând evenimentele prin manifestări culturale remarcabile.
Evenimentul zilei de 10 noiembrie a fost axat pe evocarea a 145 de ani de la naşterea ultimului vlăstar al familiei Hasdeu – Iulia Hasdeu, firavă fiinţă poetică, care n-a contenit să uimească cititorii, atât în primii ani după trecerea în eternitate a autoarei cât şi multe decenii după aceea.
Cititorii Bibliotecii noastre, dar şi invitaţii speciali – elevii şi profesorii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”, au fost întruniţi la o Masă rotundă, având reperul în genericul: Iulia Hasdeu – zbor creativ frânt mult prea devreme.
Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu, le-a vorbit celor prezenţi despre faptul, că şi cititorul acestui început de mileniu este surprins de neaşteptata maturitate a viziunii şi a scriiturii, dar şi de originalitatea creaţiei, de acel inefabil care-i conferă poetei omagiate un loc de neconfundat în contextul liricii româneşti: Iulia Hasdeu se născuse cu o extraordinară înzestrare intelectuală, reliefată ulterior în scrierile sale. Poeta n-a scris mult, deşi nutrea mari şi îndrăzneţe planuri literare, însă paginile care au rămas posterităţii, neunitare (deoarece au fost concepute şi elaborate în momente diferite şi sub impulsuri variate) sunt revelatoare pentru universul tematic şi de vibraţie al autoarei.
Diana Golubnic a remarcat universul poetic al Iuliei Hasdeu, unde se regăsesc deopotrivă poeme de nostalgie faţă de copilărie, descrieri de locuri şi poeme legate de anotimpuri, mici giuvaeruri de interior, o suită de „balade” inspirate din evul mediu, poezii de dragoste, etc. – toate elaborate în imagini şi metafore de o prospeţime adolescentină ce este numai a ei, fiindcă numai al ei este şi fiorul care le animă.
Remarcabilă a fost intervenţia Mihaelei Croitoru, care le-a povestit tuturor că zilele acestea a privit un film documentar, difuzat la un post de televiziune, subiectul căruia dezvăluia o mare nedumerire – una din Casele în care a locuit familia Hasdeu, este pe cale să se năruiască, fiind „uitată”.
Liceana le-a propus celor prezenţi să alcătuiască textul unei adresări, ce ar pune în alertă organele responsabile, muzeografii, de exemplu.
Apoi a luat cuvântul o tânără foarte ambiţioasă cu numele – Prodan Tatiana, care le-a comunicat tuturor că citeşte cu deosebită plăcere din Scrierile Iuliei Hasdeu încă de când a venit în clasa întâi a Liceului ce-i poartă numele, cel literar fiind Camille Armand.
Profesoara de limbă şi literatură română Jabălău Rodica a evidenţiat zborul mult prea devreme – pasărea poeziei scrisă de Iulia Hasdeu străbate anii şi deceniile deschizând generaţiilor ce vin noi orizonturi de gând şi simţire.
Remarcăm recitalul de versuri din creaţia Iuliei Hasdeu, dar şi frumoasa expoziţie de carte – Iulia Hasdeu o glorie a neamului românesc (Ciprian Doicescu), ce a întrunit un destin literar deschis spre posteritate abia după ce poeta murise, opere-i literare izvorâte dintr-o excepţională sensibilitate fiind şi astăzi orientată spre Cititorii fideli.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu