marți, 18 noiembrie 2014

Ora poeţilor celeşti: "Ora Dumitru Matcovschi"

 „Trecută prin foc şi prin sabie,
furată, trădată mereu,
eşti floare de dor, Basarabie,
eşti lacrima neamului meu."
                     (Dumitru Matcovschi)

Am ajuns şi la cea de-a 3-a ediţii a Orei poeţilor celeşti, în care a fost sărbătorită Ora Matcovschi.
Doctor în filologie, dar şi cu rol de moderator, Veronica Postolachi a evidenţiat că anul acesta este declarat Anul Dumitru Matcovschi, atribuindu-i numele de Anul Poetului martir.
Grigore Vasilache, directorul Liceului Teoretic „M. Eliade”, prezent la manifestare a specificat că Dumitru Matcovschi: „a fost un începător al mişcării noastre naţionale, iar ceea ce a scris te face să te gândeşti, să simţi durerea despre naţiune, adunată în sufletul său”.
Evenimentul a fost plăcut surprins de romanţele frumoase interpretate de compozitoarea Daria Radu, care a prezentat în premieră un CD cu 16 melodii compuse de ea pe versurile lui Dumitru Matcovschi.

Pentru a aduce un omagiu lui Dumitru Matcovschi elevii de la Liceele Teoretice: „Mircea Eliade”, „Orizont” şi „Alexandru Ioan Cuza” au venit cu declamări şi momente spectaculoase de recitaluri de poezie din opera poetului.
Pe final, actorul Sandu Aristin Cupcea, cu o revolta în suflet a recitat câteva strofe din opera poetică a lui Dumitru Matcovschi.

Cei prezenţi au avut posibilitatea de a admira o frumoasă expoziţie de fotografie: Viaţa în imagini:Dumitru Matcovschi surprins de Nicolae Răileanu, maestru fotograf, dar şi răsfoi din volumele scrise de poet şi prezentate prin expoziţie de carte: Dumitru Matcovschi: poet, prozator, dramaturg şi publicist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu