luni, 1 septembrie 2014

Toamna poeziei

           Prima zi de toamnă a adus la Biblioteca „Onisifor Ghibu” impresionantul Festival Internaţional de Poezie – Renata Verejanu,care a adunat în braţele sale multă lume frumoasă, talentată şi binevoitoare.
         Cu un cald cuvânt introductiv a deschis acest eveniment special şi fastuos, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” Vitalie Răileanu, comunicând că în spaţiul acestei biblioteci se scrie o altă pagină a istoriei culturii noastre, şi că o carte spune ceea ce vrea să spună autorul, iar ceea ce spune Renata Verejanu -  devine o definiţie. De asemenea, Vitalie Răileanu le-a urat tuturor succese deosebite, iar participanţilor finalişti le-a dorit să se simtă ca acasă, deoarece profesorii, scriitorii, copiii, părinţii alcătuiesc cea mai frumoasă componentă a familiei, cititorului fidel.
        Oaspeţii Spectacolului de Gală şi Decernarea Ppremiilor primei ediţii a festivalului au  fost aşa personalităţi remarcante ca: Mihai Cimpoi, academician; Vasile Târăţeanu, academician, poet, publicist (Cernăuţi); Petre Rău, poet, editor (Galaţi); criticul Ion Ciocanu; poeta Renata Verejanu, protagonista  festivalului; jurnalista Galina Codreanu, vice preşedintele Academiei Europene a Societăţii Civile, autorul proiectului.
         Vasile Târăţeanu s-a confesat că pentru prima oară se află  la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, unde a fost invitat să participe la festival în calitate de membru al juriului. Poetul academician a mai expus că se bucură să vadă printre cei prezenţi  copii şi adulţi care iubesc literatura  şi pun preţ pe carte şi este foarte minunat că poezia înfloreşte acum, în zilele noastre, puţin mai dificile şi e bine când se găseşte o persoană cum este poeta Renata Verejanu,  care adună multă lume în jurul cuvântului scris în metafore. Trebuie să fim recunoscători pentru aceasta, fiindcă este vorba de „pâinea cuvântului” care înseamnă mai mult decât însăşi bucăţica de pâine obişnuită. Cuvântul este  întemeietor şi roditor al sufletelor, iar participanţii au un orizont cultural bogat, deoarece au lucrat şi s-au „adăpat” la izvorul nesecat al cuvântului scris. Academicianul Mihai Cimpoi şi-a exprimat bucuria pentru succesul Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, poeta care  ajută şi promovează tinere talente şi  face multe lucruri semnificative pentru cultura noastră.
         Petre Rău scriitor şi editor din Galaţi, România a adus un cuvânt de mulţumire pentru invitaţia oferită şi pentru prilejul de a se afla la Chişinău pentru prima oară. Poetul a relatat că a cunoscut-o pe Renata Verejanu doar prin intermediul pozelor şi lucrărilor sale pe Internet. Petre Rău a fost plăcut surprins să afle că poeta Renata Verejanu are un astfel de palmares pe tărâmul cultural – ajută şi promovează tinere talente multe dintre care au fost prezente la festival, pentru că literatura este ceva frumos, ce păstrează sufletele unul lângă altul şi ne face mai buni. Poetul a rămas impresionat de eseurile prezentate în concurs şi le-a evaluat doar cu note mari şi s-ar bucura să colaboreze cu cât mai multe persoane de la noi.
         Renata Verejanu a accentuat că la acest festival nu se oferă premii băneşti, ci prestigiu. Străduinţa a fost în aceea, că fără surse financiare pe măsura festivalului să fie făcut un festival unic dar deosebit, de poezie frumoasă de la noi, din România şi din alte ţări. Paralel cu această ediţie, poeta a început să scrie un roman despre cum se poate de unit cât mai multă lume prin poezie.
         La Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu au fost premiaţi participanţi atât de la noi cât şi din România şi Ucraina, de diverse vârste pe diverse secţiuni: cântec, traducere, eseu, recital, poezie de autor, un volum cu peste 200 pagini cu eseuri şi poezii de autori - lucrări premiate. Au fost înmânate diplome, medalii şi trofee, precum şi Antologia festivalului.
         Pe final am mai adăuga doar următoarele detalii, colegii noştri, din reţeaua  Bibliotecii „B.P. Hasdeu” Mariana Harjevschi, Lidia Kulikovski, Parascovia Onciu, Elena Dabija şi Vitalie Răileanu au fost menţionaţi / premiaţi cu Diploma de Ambasador al Culturii Păcii a Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu.
         Probabil că pentru cei aproximativ 150 de participanţi veniţi de la Ocniţa, Briceni, Bălţi, Rezina, Căuşeni, Călăraşi, Cahul, Hînceşti, Anenii Noi... şi tocmai de la Botoşani, Galaţi,  Pprahova (România), Ucraina, acest spectacol autumnal al Poeziei a fost şi va rămâne o frumoasă revelaţie.
        Punctul a fost pus prin lansarea celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu.












       

2 comentarii:

  1. Felicitări... Am să vin să lecturez doar la Biblioteca ”Onisifor Ghibu”... Sper să aveți și cărțile renumitei poete Renata Verejanu, pe care o admir de prin 1985-1988. Înainte!... Dușmanii care au început să latre prin paginile cu 20 de cititori nu sunt în putere să distrugă ce a creat Dumnezeu. Vă susținem în toate câte le creați.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări Poeziei, organizatorilor, bibliotecarilor, membrilor Juriului și poetei Renata Verejanu.

    RăspundețiȘtergere