miercuri, 2 aprilie 2014

O zi calendaristică cu cei mai buni umorişti

Marţi, 1 aprilie 2014, ora 13.00, a avut loc Simpozionul anual: Pauza de râs clocotită de Efim Tarlapan. Cei invitaţi au avut posibilitatea de a savura poezia, cântecul, gluma şi lecturile incitante.
Invitaţi de onoare au fost cei mai buni epigramişti, umorişti, parodişti şi pictori de la noi din ţară, cum ar fi: Efim Tarlapan – poet satiric, memorialist; Gheorghe Bâlici – scriitor parodist, Victor-Ion Chitoroagă, pictor; Victor Condrat-Pleşca – epigramist; Ion Răzlog – psiholog dar şi epigramist; Ion Diviza – scriitor satiric; Grigore Puică – pictor caricaturist; Alexei Martin – parodist; Ion Popa – parodist, etc.
Manifestarea este o continuare a sărbătorii de inaugurare a Ungheraşului ,,Pauza de râs” care a avut loc în incinta Bibliotecii Publice Onisifor Ghibu, anul trecut, iniţiată de către poetul satiric Efim Tarlapan în colaborare cu Biblioteca „Onisifor Ghibu”.
Şi de data aceasta poetul satiric Efim Tarlapan a venit cu o porţie de zâmbete pentru tinerii învăţăcei de la Liceul „Minerva” şi Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. Iniţiativa de a întemeia un Raft de literatură satirică şi umor, numit Ungheraşul ,,Pauza de râs” clopoţită de Efim Tarlapan, vine încă de la prima întâlnire cu cititorii Filialei „Onisifor Ghibu”, deoarece, cum a specificat şi poetul satiric: „am insistat să se facă acest Raft fiindcă a rămas puţină literatură umoristică în biblioteci, iar genul de satiră şi umor este marginalizat. În ultimul timp umorul şi satira a început să dispară, iar mulţi umorişti nici nu sunt cunoscuţi de cititori, iar acest raft va stimula şi va recruta noi talente de umorişti”.
Criticul literar, Vitalie Răileanu, dar şi directorul Filialei „Onisifor Ghibu”, pe poziţia de moderator, i-a atribuit cele mai înalte calificative poetului Efim Tarlapan: „Maestrul Tarlapan este un fenomen, esopic care scrie pentru toate generaţiile, iar cărţile sale dăinuiesc adevărul”.
Cea mai mare bucurie pentru umoristul Efim Tarlapan a fost atunci când Vitalie Răileanu, directorul Filialei „Onisifor Ghibu”, a adus la cunoştinţa tuturora, despre editarea unui volum de exegeze literare, completat de o bibliografie selectă un catalog adnotat, întitulat Petru Cărare – scriitor nonconformist, elaborat în cadrul Laboratorului de cercetări literare şi biobibliografie ale Filialei, fiind piatra de temelie la raftul de satiră şi umor.
Publicul prezent a avut ocazia să asculte cele mai hazlii satire, epigrame şi parodii ale „tinerilor” umoriştii invitaţi de maestrul Efim Tarlapan.
Epigramistul Gheorghe Bâlici a vorbit despre râsoterapie, specificând că pentru un umor sănătos mai trebuie să ai şi motiv. Totodată el a dezvăluit publicului că pe lângă cartea „1000 şi una de epigrame” pentru care a luat premiul de Cea mai bună carte de umor a anului 2013, urmează să apară o altă carte sub titlul: „214 epigrame cu Efim Tarlapan”.
Umoriştii prezenţi au venit şi cu o donaţie de carte pentru raftul de satiră şi umor iniţiat de Efim Tarlapan în colaborare cu Biblioteca „Onisifor Ghibu”, iar cei prezenţi au avut posibilitatea să le fure câte un autograf.
Maestrul Efim Tarlapan a încheiat discursul său cu un îndemn către toţi bibliotecarii şi tuturor celor care le place umor, de a inaugura câte un raft în fiecare bibliotecă cu literatură satirică şi umor atât a scriitorilor de literatura română cât şi cea universală.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu