vineri, 18 aprilie 2014

Paştele - evenimentul fundamental al creștinismului

Hristos a Înviat

Zori de aur, farmec sfânt,
Murmur dulce pe pământ,
Zvon de sfinte melodii,
Cimitire cu făclii,
Candele cu tămâieri.
Freamăte şi şoapte,
Sunete de clopote,
Viorele pe vâlcele,
Mugurei pe rămurele,
Ghiocei şi toporaşi,
Mieluşei şi iepuraşi,
Puişori în pufuşor,
Stropi de-argint pe mâţişori,
Ciripiri de ciocârlii,
Ouă roşii la copii,
Şi miresme-ncântătoare
De cireşi scăldaţi în floare,
Toate spun cu adevărat
Că „Hristos a înviat!”.
                      Aurelia Pop


Paştele – cel mai important eveniment al anului

Sărbătoarea Învierii Domnului este cel mai important eveniment al anului pentru creştinii ortodocşi. Conform tradiţiei, în Sâmbăta Mare, în fiecare casă se fac ultimele pregătiri. Gospodinele gătesc miel şi pască umplută cu brânză, vopsesc ouă. Până duminică dimineaţa nu se mănâncă de frupt, nu se bea alcool, nu se face gălăgie, nu se râde.
În noaptea Învierii Domnului se consideră că nu e bine să te culci, pentru că ai putea să ratezi fericirea de la Dumnezeu.
Înainte de a merge la slujba Învierii, credincioşii aranjează masa, dar nu se ating de bucate, acestea rămânând pe masă până dimineaţa. La miezul nopţii, în biserici, încep procesiunile de Paşti, urmate de slujba Învierii. Potrivit obiceiului, cei care merg la biserică trebuie să pună într-un coş ouă încondeiate, pască, cozonac, sare, carne, vin roşu. După sfinţirea bucatelor, enoriaşii se întorc acasă şi se aşează la masa de sărbătoare. O lumânare aprinsă în biserică ca simbol al Paştelui trebuie adusă acasă. Înainte de a se aşeza la masă, toate persoanele din casă se spală pe faţă cu apă sfinţită în care se pun un ou roşu şi unul alb (sau un ou roşu şi o monedă). Se spune că cei ce se spală cu această apă tot anul vor fi curaţi, sănătoşi, rumeni şi bogaţi. La masă se rosteşte felicitarea tradiţională: „Hristos a înviat!” şi se răspunde „Adevărat a înviat!”. Mai întâi se gustă din bucatele sfinţite. De Paşti se invită în ospeţie rude şi naşi.

Tradiţii de Paşti
  • Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paşti trebuie să mănânce toţi membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.
  •  Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenuşuri în prima zi de Paşti, pregăteşte-te de nuntă.
  •   În mai multe zone din Moldova oamenii pun dimineaţa un ou roşu şi unul alb într-un vas cu apă. Apoi se spală cu apa aceea, se dau pe obraji cu cele două ouă, lăsând apoi câte o monedă în acel vas. Cei care fac astfel vor avea obrajii rumeni şi pielea albă precum cele două ouă tot anul.
  •  La întoarcerea acasă de la biserică, cel care aduce Lumina Sfântă de la slujba de Înviere trebuie să facă o cruce din fum pe grinda uşii, pentru ca toată gospodăria să fie protejată de rele.

Biblioteca "Onisifor Ghibu" în straie de sarbatoare













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu