joi, 13 iunie 2013

Agora Lecturilor de vară sau în căutarea noilor cititori

Zilele acestea, care dau peste cap idilicele descrieri din pastelurile lui Vasile Alecsandri, dar şi temperaturile de vară coşbuciene sunt completate de ploile bacoviene şi... se fac deosebite lecturi. Biblioteca ,,Onisifor Ghibu” a iniţiat o modalitate aparte, ce diferă niţel de reperele oferite dar, probabil, îi reuşeşte!
Într-un intim semicerc, lângă havuzul din curtea Bibliotecii, s-au întrunit cei care mai sunt ahtiaţi de Poezie. Posibil invitatul evenimentului, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, nici nu s-a aşteptat la o astfel de manifestare.


Telegrafic: poetul-actor, Denis Chirtoacă, a venit cu un ciclu de versuri preconizate pentru a fi incluse în volumul pregătit pentru editare. Lecturile model, a unor poeme, au catalizat discuţii argumentate.
Emilian Galaicu-Păun le-a spus celor prezenţi că, pentru a crea un contrast cu acest mileniu trei, poeţii trebuie să fie nişte intelectuali – literatura, lingvistica, semiotica, logica, istoria, psihologia, sociologia, filosofia şi utilizarea perspectivelor comparatiste definesc, prin crearea Poeziei, sensuri inedite pentru pulsiunile actuale de datare a imaginilor, de introducere subită a unui aer al discursului poetic, de gândire a unui creusement – formează piatra de temelie a adevăratelor creaţii.
În imediata apropiere a venit cu unele viziuni proprii asupra creaţiei poetice poetul şi actorul rebel Ronin Terente, care a reiterat despre starea de spleen pe care i-o provoacă literatura de azi.
Ambiţioasa promotoare a valenţelor culturale, Sanda Bobu, a încercat să-i provoace pe poeţii veniţi la aceste lecturi să vorbească despre o altă Poezie, care să nu pună cititorul pe fugă, datorită uneori titlului, conţinutului Kischos în simplitatea lui. Oricum, între coperţile volumelor de poezie este cazul să se ascundă doar versuri care s-ar putea numi – frumoase. Şi destul de bine scrisă.
Amurgul şi ploaia nu i-a speriat pe cititorii Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu” veniţi să savureze din poezia scrisă, citită, cântată, lăsând loc déjà-vuurilor, însă propunându-şi să păstreze intacte sinapsele dintre Poet şi cititorii săi.
Lecturile aflate în interiorul nostru, izbutesc într-adevăr efecte caleidoscopice, iar imaginile implicate în acest dicteu automat au un aer promiţător, motiv pentru care aşteptăm şi următoarele şedinţe în semicerc intim, lângă havuzul din curtea Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu”, la deosebite Lecturi de vară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu