miercuri, 26 iunie 2013

Acuarelă din lacrimă şi în această zi de miercuri


Probabil că cititorii bibliotecii “Onisifor Ghibu” sunt foarte fericiţi, odată ce au prilejuit să admire cum pînzele unui pictor se îmbină armonios cu poezia din noi, fuzionînd şi cu Lecturile verii.
Cel care a oferit astfel de clipe memorabile a fost Victor Bradu, care de mai mulţi ani s-a retras într-un sat pitoresc — Vorniceni, de unde absoarbe frumoasele schiţe pentru grafică şi pictura sa.  Îndrumat de maestrul în arte Vasile Dohotaru, oaspetele Bibliotecii, a înnobitat Sala Nuciferă cu o galerie de pictură în acuarelă — Din palmaresul jocului culorilor.
“Vasile Bradu este un pictor care niciodată nu se grăbeşte. El le face pe toate cu mare dăruire de sine şi talent. Este genul de om sacrificat Artei, aflat mereu în căutare. A căutat şi a găsit subiecte şi în Spania, Italia, Portugalia, ca în cele din urmă, pînzele sale să fie contemplate astăzi în mari colecţii private din Marea Britanie, Italia, Ucraina, Portugalia, R. Moldova etc.
El este nespus de îndrăgostit de comuna Vorniceni, unde a crescut trei copii şi a construit o gospodărie cu atelier de creaţie de invidiat.
Activînd ca profesor de arte vizuale la Liceul Ion Inculeţ, şi-a creat o imagine poetică despre Vorniceni şi arhitectonica satului.
Pline de poezie sînt picturile din Vorniceni, lăsând o nostalgie dulce de toamnă.
Familia şi grijile agricole pe o perioadă i-au stopat activitatea de creaţie.
Acuma însă, autorul lucrează foarte pasionat cu pastelul — material ce i se potriveşte ca mijloc artistic.
Multe lăcaşuri sfinte şi obişnuite putem observa în această expoziţie. Autorul îşi dezvăluie sentimentele cu o expresivitate lirică, utilizînd coloritul, haina Vornicenilor şi a comunei Lozova, în deosebi.
Să-i urăm deci, forţă şi creativitate prolifică, a menţionat conferenţiarul universitar Vasile Dohotaru” .
Poeta Marcela Benea, prezentă şi ea la acest eveniment, a descoperit în acuarela expusă la acest vernisaj o îngemănare între gama culorilor şi poezie, care ... , se scrie / pictează cu majusculă. Această atmosferă oferită de pictorul Victor Bradu are totuşi meritul trăirii autentice, fapt care îl orientează spre clasicism.
Ion Ampava, inspector la Departamentul Educaţie şi Învăţămînt din raionul Străşeni, a insistat să accentuieze că, toate pînzele lui Victor Bradu, peisajele, descrierile  ce se pot afla la interior, izbutesc într-adevăr efecte caleidoscopice, dar imaginile implicate în acest dicteu automat (codrii, văile, cerul, florile, izvorul etc.) au şi un aer interior, particular, cunoscut doar de autor.
Actorul Vasile Rusu le-a vorbit cititorilor despre puterea de seducţie a acestei matrici ce nu survine din frumuseţile corporale, ci dintr-o atomsferă aparte. Acest mare puzzle, pe care Victor Bradu încearcă să-l construiască, se serveşte de anumite piese (citeşte peisaje) care au efectul bizar de a estompa imaginea, în locul calificării sale, şi de a o pigmenta, pînă la momentul confundării Văraticului cu povestea sa din pînze.
Autorul expoziţiei a ţinut să mulţumească din suflet celor prezenţi, găsind în atitudinea pe care au elogiat-o  vorbitorii un îndemn de a pune în practică noi realizări.
Modest şi harnic, în toate acţiunile sale, Victor Bradu rămâne mereu ataşat de locurile natale, de ţinuturile din jurul satului Vorniceni, unde se străduieşte să recenzeze şi să clasifice tot ce poate bucura Omul.
Imperativi că de obieci a fost şi tînăra poetă Sanda Bobu ce a surprins în această expoziţie "intensitatea şi perspectiva superioară de implicare a gamei culorilor cu poezia".
Astfel, această zi de miercuri a Lecturilor verii a glisat uşor în lecturi şi confesiuni care, în fond, tot o Literatură alcătuiesc.
Doar aversa de ploaie a reuşit să-i convingă pe cititorii Bibliotecii "Onisifor Ghibu" că este oră tîrzie, iar motivele de a mai veni la Terasa de vară sunt atît de convigătoare, încît miza Lecturilor de vară rezistă tentaţiilor centrate pe estetic, precum şi pe dimensiunea umană şi confesivă a celor care semnează textele.

Un comentariu:

  1. Picturile nu se văd în fotografiile din prezentare, dar sunt intr-adevar foarte frumoase şi atractive, plăcute ochiului pentru privit şi sufletului pentru contemplat.

    RăspundețiȘtergere