luni, 11 iunie 2012

Lansarea cărţii Facultatea de fluturi de Ion STOICA


Joi, 21 iunie, 2012, ora 15.00 la Filiala Onisifor Ghibu va avea loc Lansarea de carte Facultatea de fluturi de Ion STOICA (Cluj-Napoca, Ed. Dacia XXI, 2011).

Ion Stoica (14 ianuarie 1936, Amărăştii de Sus, judeţul Dolj) este un poet şi bibliolog. Este fiul Elisabetei (născută Pârjolescu) şi al lui Mihail Stoica, preot. Face şcoala primară în comuna natală, apoi Liceul „Carol I" din Craiova (1946-1949) şi liceul din Caracal, încheiat în 1953. Urmează cursurile Facultăţii de Filologie la Universitatea din Bucureşti, secţia biblioteconomie, absolvită în 1957.
Lucrează la Biblioteca Regională Bucureşti (1957-1960), apoi ca profesor în judeţul Teleorman (1960-1964), şef de serviciu la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, unde va deveni director adjunct (1969), director (1983) şi director general. În 1977 îşi susţine doctoratul în filologie, iar din 1990 este cadru didactic la Departamentul de bibliologie şi ştiinţa informării la Facultatea de Litere din Bucureşti, unde în 1998 e numit profesor.
Debutează în 1971, cu un articol la „Revista de istorie şi teorie literară" şi cu versuri la „România literară", iar în volum în 1967 cu o biobibliografie a lui Tudor Vianu (redactată în colaborare cu H. Zalis) şi în 1981 cu plachetaCasa de vânt. Mai colaborează la „Contemporanul", „Luceafărul", „Tomis", „Steaua", „Astra", „Vatra", „Revue roumaine" etc., precum şi la „Le Journal des poetes", „Poetry Canada Review" etc. I s-au acordat Les Palmes Academiques din partea Republicii Franceze (1988) şi Ordinul Serviciul Credincios în rang de Cavaler (2001).

Cititorul din acest spaţiu cultural românesc este surprins nu numai de policromia apariţiilor editoriale, dar şi de debitul cărţilor care vin, ca o avalanşă (tot spre cititorul fidel!), adesea noi fiind prinşi şi de fluxul volumelor, de ceea ce autorii deveniţi deja cunoscuţi (sic!) sau consacraţi adaugă creaţiei lor şi cuprinsul volumelor care îşi fac intrarea în literatură şi oferindu-le posibilitatea, frumoasa posibilitate, de a privi fenomenele de interferenţă ale unei aceleiaşi culturi.

Scriitorul bucureştian Ion Stoica este omul de studiu, de erudiţie chiar, care oferă lectorului ahtiat de novizitate prozoică un nou roman întitulat enigmatic – Facultatea de fluturi (Cluj-Napoca, Ed. Dacia XXI, 2011). De menţionat că autorul stăruie să impresioneze printr-o vie sensibilitate şi forţă de a epata cuvintele, expresiile, sintagmele în tonalitatea lor vitală. Surprinzător, însă scriitorul depăşeşte problema unică a confesării care impusese generaţiei sale o modalitate aparte. Faptul că scrie bine, trimite febril, cititorul nostru, la tipar, iar tot ce le poate spune (cititorilor!) sunt adunate în astfel de volume dintre care totdeauna ultimul depăşeşte în dimensiuni pe cel dinainte, iar esenţa actului scriitoricesc nu poate fi despărţită, psihologic vorbind, de chiar resorturile declanşatoare ale acestui act. Fiindcă romanul Ion Stoica tocmai de aici izbucneşte, din propensiunea întregii lui fiinţe sufleteşti către confesiune…



3 comentarii:

  1. Îmi pare bine că am fost prezentă la lansarea cărţii a domnului Stoica am început să o citesc e foarte bună carte chiar vă mulţumesc din suflet că am avut ocazia să îl văd pe domnul Stoica şi să-mi dea un autograf.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prin noiile lansari de carte biblioteca devina tot mai atragatoare pentru cititori. Este si o acustica moderna. Lumea vine pregatita pentru un dialog literar. In special, a fost bine pregatita lansarea cartii lui Ion Stoica, O buna parte au reusit sa citeasca ramanul molipsindu-i si pe amatorii de placinte sa o lectureye. De dorit ca biblioteca sa devina o scoala model de lectura si vorbire pentru altele. LUMEA INVITATA SA VORBESACA IN ASA MOD DE PARCA EMINESCU SI TOMA NECREDINCIOSUL II ASCULTA SA AIBA CURAJUL SA VORBESSSCA DE LA MICROFON TRIBUNA CA SA RAMANA CEVA SI PENTRU ISTORIE Sa nu alerge sarmana PRESA DUPA VORBITORI cersindu-le imprimari, Ca in biserica lumea sa vorbesca de la AMVON, frumos si intelept dar cei care nu au nimic nou de spus, sa nu rapeasca timpul asistentei

    RăspundețiȘtergere
  3. A fost o activitate frumoasă, cu mulţte personalităţi notori şi o atmosferă plăcută.Bravo Echipei!

    RăspundețiȘtergere