luni, 4 iunie 2012

Poeme purtate în suflet


Pe data de 31 mai, în incinta bibliotecii Onisifor Ghibu, a avut loc lansarea volumului de poezii „Mi-s” (editura Gunivas, Chişinău 2012) de Radmila Popovici-Paraschiv, deosebită poetă ce s-a manifestat din copilărie printr-o voce frumoasă, şi bineînţeles cu un simţ artistic-literar. Astfel,în această seară, publicul a fost cuprins de flacăra  arzătoare a figurilor de stil, a expresiilor artistice, ce au susţinut starea emotivă a  poetei. Invitaţii din  această seară au fost:  Mircea V. Cicobanu(critic literar); Nina Corcinschi(cercetător literar),Aliona Grati(cercetător literar), Dumitru Crudu (poet şi dramaturg), poetul Grigore Chiperi(poet, publicist).Fiecare au apreciat volumul de poezii, dar şi vocaţia poetei care şi-a găsit celulele aparte, analizând şi construind propriul univers poetic.
Cuvinte de laudă pentru poetă a adresat Aliona Grati: „Mi-s este un titlu ambiguu, poate fi şi o afirmaţie sunt, şi o serie de poeme care se produce o poetică eminesciană, corpolizarea poeziei Mi-s este o uimire, o puternică notă expresionistă, o căutare de singurătate şi un filon de discuţie a conceptului liric – femenin prin care autoarea îşi exprimă feminitatea”.
În acest volum de poezii, inima se priveşte în oglindă cu acele dureri şi suferinţe, însă orice conştient poate da o viaţă nouă.
Însă, cu părere de rău nu toţi pot aprecia sau înţelege profund o creaţie femenină, fiindcă un bărbat nu poate privi şi simţi sentimentele feerice ale unei femei ca Radmila, astfel Mircea Ciobanu, prezent şi invitatul din această seară, a încercat să laude autoarea cu note mai puţin sonore: „Radmila este un om serios, are o meserie extraordinară, de a face text pentru muzică. Este o poetă prin insistenţă,chiar dacă nu am fost de acord cu lansarea acestui volum, oricum felicitări. ”
Însă atmosfera din acestă seară s-a mai încins şi datorită  moderatorului manifestării Vitalie Răileanu,critic literar, care a susţinut starea emotivă a autoarei şi care a apreciat acest volum cu cele mai înalte calificative, iar publicul, prin radierea de zîmbete şi aplauze a trăit aceleaşi emoţii ca şi autoarea.
Volumul Mi-s, un debut cu un număr impunător de poeme, te încadrează imediat pe traseul simbolic al iniţierii personale, cât şi pe cel al muzicii. Florea Andrei student la Academia de Muzică, a cântat versurile poeziei “Numărătoarea” pe note muzicale, însoţit de o domnişoară frumoasă Ana Maria Lupu ce a acompaniat la pian, au înfierbântat seara şi au adeverit măiestria creaţiei artistice a poetei.
Astfel, Radmila Popovici, nu a lansat acest volum din interese, ci pentru a etala importanţa unei femei poete, de a spune tuturor bărbaţilor cât suntem noi de fragile şi câte găuri negre sunt în sufletele  noastre, ce  aşteaptă cea mai fină şi gingaşă mîngâiere.
                                                


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu