joi, 17 decembrie 2015

Conferință dedicată poetului Nichita Stănescu

Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a găzduit joi, 17 decembrie 2015, conferința Nichita îmbrăcat în stofă. O evocare în fărâme. Evenimentul a fost moderat de către directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu
Criticul literar Răzvan Voncu a expus în fața publicului o nouă modalitate de a privi literatura în general și poezia lui Nichita Stănescu în special.  A vorbit despre valoarea lui Nichita Stănescu, mărturiile contemporanilor, despre testamentul pe care l-a lăsat Nichita Stănescu și despre dorința poetului ca poeziile sale să circule în variantă orală.
Publicul select – Mariana Harjevschi, Lidia Kulikovski, Radmila Popovici, Dumitru Crudu, Ivan și Maria Pilchin, Nicolae Spătaru, Iulian Ciocanu, Lucia Țurcanu, Emilian Galaicu-Păun, Nina Corcinschi, Aliona Grati, Andrei Burac ș.a.  s-au convins de luciditatea și obiectivitatea criticului Răzvan Voncu care a explicat talentul scriitorului Nichita Stănescu dintr-un punct de vedere nou, modern. Răzvan Voncu s-a format pe lângă oameni importanți cum ar fi Eugen Simion sau Nicolae Manolescu, el refuză de a se emoționa în fața unui text literar, el nu-și pierde luciditatea atunci când analizează o exegeză.
Iubitorii de literatură s-au bucurat de discursul criticului Răzvan Voncu și de talentul oratoric al profesorului, având ocazia să cunoască prin ochii scriitorului un nou Nichita Stănescu, unul cu aspecte eminesciene pe de o parte, și bacoviene pe de alta. Un Nichita îmbrăcat în ștofă. O evocare în fărâme.
Razvan Voncu este o călăuză minunată în lumea literaturii, iar discuțiile interminabile care au urmat după conferință susținute de oamenii de cultură de la noi denotă acest fapt.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu