vineri, 3 mai 2013

Vinerea Patimilor




Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua cea mai neagră din istoria Creştinismului. Este ziua în care Isus a fost biciuit, scuipat şi răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Isus Hristos a murit pentru mântuirea lumii. După credinţa creştină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus, răstignit pe cruce în Ierusalim. Iată de ce în biserici nu are loc nicio liturghie în această zi.

În Vinerea Mare în mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului. Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă. Se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu se vor îmbolnăvi în acest an. Potrivit tradiției, în acestă zi nu se mănâncă şi nu se bea nimic toată ziua. Credincioşii care nu ţin totuşi post negru, trebuie să se ferească să mănânce urzici, deoarece Iisus Hristos a fost bătut cu un mănunchi de urzici.

De asemenea, în Vinerea Seacă nu se spală rufe, nu se coase şi nu se sacrifică păsări sau animale. Asta pentru că, orice lucru gospodăresc făcut în această zi este păcat sau aduce ghinion. Ouăle, dacă nu au fost vopsite în Joia mare, se vopsesc în Sâmbăta Mare. De Vinerea Mare nu se coace pâine şi cozonaci.

Biblia spune că toate dihăniile din lume, şopârlele, şerpii, vârcolacii se îndreaptă către pâinea coaptă. În plus, se recomandă să nu mănânci şi să nu bei nimic, să nu te veseleşti dacă doreşti ca necazurile, durerile de cap şi bolile să stea departe de tine. Toate aceste ritualuri vor fi în semn de cinste pentru Iisus care a pătimit enorm în această zi. Ploaia din această zi prevestește un an fertil, plin de roade, iar lipsa ei -un an secetos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu