miercuri, 14 ianuarie 2015

Expoziţii remarcabile la Biblioteca „Onisifor Ghibu” în miez de ghenar

Biblioteca „Onisifor Ghibu” vine în faţa cititorilor fideli cu trei expoziţii originale, oferindu-le academic şi un moment de întrevedere cu personalităţile remarcante – Nicolae Esinencu, Ion Ciocanu, Mihai Eminescu.


Nicolae Esinencu (13.01.1940) – omul şi scriitorul cu educaţie nonobidientă
75 de ani de la naştere
„Mergând pe linia reabilitării eticului, naraţiunile lui se înscriu în tipul de proză rurală atât de productivă în arealul basarabean. Autorul străluceşte mai mult în genul scurt, romanele sale suferind, în genere, din cauza prolixităţii. „Personaj spectaculos” (cum afirmă Mihai Cimpoi), boem rătăcitor, cu suflet de copil, Nicolae Esinencu îşi scrie poemele şi prozele sale având mereu în faţă imaginea lumii ca teatru, el însuşi fiind unul dintre actorii acestei lumi.”
Agache, Catinca. Literatură română în ţările vecine (1945-2000) :
[Nicolae Esinencu] // Catinca Agache.
Literatură română în ţările vecine. –
Iaşi : Princeps Edit, 2005. – P. 193.

Mihai Eminescu (15.01.1850 – 15.06.1889) – poet al neamului românesc
165 de ani de la naştere
„Eminescu este, prin pluridimensionalitatea sa prismatică, un adevărat aisberg. Scufundat cu o parte din bloc în apele începuturilor genetice ale lumii, înălţat cu o altă parte dincolo de lume, în infinitul plăsmuit de Demiurgos şi închis astfel în sine încât „doar el aude plânsu-şi”, el rămâne încă – şi va rămâne multă vreme – un Necunoscut. Şi nu ne gândim, spunând acest lucru, numai la faptul că (…) abia acum dispunem de o ediţie integrală a operei sale. Ne gândim mai cu seamă la odiseea receptării, la modul în care „aisbergul” a fost explorat şi înţeles. Dacă e firesc ca să nu se poată cuprinde întregul bloc, mai puţin explicabile sunt persevarea în îngustimea vederii, fixarea în clişee şi absolutizatea unor dimensiuni în defavoarea altora şi, bineînţeles, a întregului.”
Cimpoi, Mihai. Personalitatea lui Eminescu:
odiseea receptării : [Mihai Eminescu] // Mihai Cimpoi.
Plânsul demiurgului. – Iaşi : Ed. Junimea, 1999. – P. 63.

Ion Ciocanu (18.01.1940) – un apostol al limbii şi literaturii române
75 de ani de la naştere
„Încetul cu încetul, Ion Ciocanu şi-a elaborat o metodă proprie de analiză literară. În primul rând, el citeşte foarte atent cărţile pentru a aduna material concret, apoi îşi demonstrează părerile pe baza acestuia…”
Vasile Coroban
(„Literatura şi arta”, 1977, 28 iulie, p.3)


Vă invităm să vizionaţi aceste expoziţii în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” pe parcursul lunii ianuarie, 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu