miercuri, 21 ianuarie 2015

Lecturi formative și de dezvoltare personală la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Nu există cunoaștere care să nu fie putere. Robert Browing
(Maxime și cugetări. Chișinău, 2005, p. 63)
       La Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc o nouă ședință  a Clubului de Lectură JCI-Chișinău  din cadrul Camerei Tinerilor Antrepenori JCI-Chișinău. Tinerii s-au întrunit de această dată, pentru a discuta / împărtăși  impresiile lecturii unui bestseller, binecunoscut pentru valoarea sa de formare a personalității puternice și a dezvoltării culturii organizaționale: Secretele succesului, de Dale Carnegie (București, Ed. Curtea Veche, 2013, 248 p. ). Inițaial, volumul a fost publicat în 1936, cu titlul Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți, fiind până în prezent una din cele mai apreciate cărți de dezvoltare personală a tuturor timpurilor
         În cuvântul de deschidere al dezbaterilor, Ion Bărgan, președintele Clubului de Lectură JCI-Chișinău, a evocat avantajele lecturii acestei cărți în formarea / motivarea unor  relații interpersonale care duc la succes.
Unul din participanți a ținut să menționeze din start: această carte are un capitol în care se dau unele recomandări de lectură: a se citi  cu creionul în mână, pentru a face însemnări.
A urmat o trecere în revistă ale tehnicilor fundamentale, care ne pot ajuta să înțelegem / percepem comportamentul uman, expus / descris  de Dale Carnegie concis – prin principii argumentate cu multe studii de caz, istorii concrete, atât din viața businessmanilor de succes, cât și din viața de zi cu zi.
 Iată doar câteva repere ale acestor principii:
·        Nu critica pe alții, nu condamna și nu te plânge: dacă vrei să obții mierea, nu răsturna stupul.
·        Fii corect și sincer în aprecieri.
·        Provoacă  în ceilalți o dorință vie: cine e în stare să facă asta are lumea la picioare. Cine nu, e condamnat la singurătate.
·        Manifestă față de ceilalți un interes sincer. 
·         Zâmbește, astfel vei lăsa mereu o primă impresie favorabilă.
·        Ține minte că numele cuiva este pentru el cea mai dulce muzică ce există.
·        Fii un bun ascultător. Încurajează-i pe ceilalți să vorbească despre ei înșiși și vei conversa cu ușurință.
·        Adaptează-ți discuțiile la interesele interlocuitorilor tăi. Așa le vei trezi interesul.
·        Fă în așa fel încât interlocutorul tău să se simtă important – și fii sincer în tot ce spui.


În cadrul discuțiilor  cei prezenți – Ciprian Grițco,  Ion Roșca, Petru Botezat, Andrei Guceac, Gheorghe Trofin, Vladimir Mușchei,  expunând propriile impresii  și opinii au reiterat motivarea lecturii acestei cărți de către fiecare din ei - deoarece volumul se bazează pe principii care merită de urmat în viață.
La finele ședinței, membrii clubului și-au  propus să citească cartea Inteligența emoțională de Daniel Goleman, pentru următoarea discuție, care va avea loc peste două săptămâni, la fel în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”
Clubul de Lectură JCI- Chișinău din cadrul Camerei Tinerilor Antrepenori JCI-Chișinău este în egală măsură deschis pentru doritorii de a participa la astfel de activități de dezvoltare personală, prin lectura cărților bune și foarte bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu