marți, 13 ianuarie 2015

Nicolae Esinencu şi frumoşii-dalbii ani...

 Chiar şi la această frumoasă vârstă de 75 de ani, scriitorul Nicolae Esinencu a rămas un teribilist incurabil, cu dragoste spunând.
Ne-a dat peste cap evenimentul ce ar fi trebuit să reflecte lansarea volumului său de versuri "Urcarea la cer" (ed. Tipo Moldova, Iaşi, 2015), în Sala Nuciferă a Bibliotecii "Onisifor Ghibu", invitându-ne în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova, pe data de 13 ianuarie, chiar de ziua sa.
Manifestarea a fost una de amploare, iar directorul Bibliotecii noastre a ţinut să accentueze: "Nicolae Esinencu este scriitorul care a generat apariţia unei serii noi de carte, concepute în Laboratorul de cercetări literare şi bibliografie "Onisifor Ghibu", este vorba de exegeze. Volumul "Nicolae Esinencu. spectacolul operei literare" este foarte solicitat de studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Facultatea de Filologie".


Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu ne-a mulţumit că am acceptat provocarea scriitorului omagiat, spunând că: "Factura liricii lui Nicolae Esinencu e una funciar modernă. Poezia sa e un amestec de senzualitate exagerată, clovnerie trucată şi prozaism cotidian".





Maestrul Vladimir Beşleagă a străduit asupra unor trăsături specifice doar prozei lui Nicolae Esinencu.






Unul din prietenii de-o viaţă a lui Nicole Esinencu este criticul literar Ion Ciocanu care a spus: "Azi Nicolae Esinencu este o personalitate marcantă în literatura, teatrul şi cinematografia din Republica Moldova, omagiatul a trecut - de-a lungul deceniilor - toate cele trei etape ale cunoaşterii şi recunoaşterii valorii artistice originale, sfidătoare a gustului comun, obişnuit".



Directorul Muzeului de Literatură română "M. Kogâlniceanu" a încheiat această deosebită lansare de carte omagială cu invitaţia de a vizita contemplarea expoziţiei fotografice - Nicolae Esinencu în fotografiile anilor...









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu