luni, 18 august 2014

Parcul Valea trandafirilor – staţia terminus a Trolleybook-ului

Probabil că originalele idei de promovare a Cărţii şi ale Lecturilor frumoase se realizează cu succes în ideea unui novis proiect – Trolebook – cartea cu antene.
Angajaţii Bibliotecii „Onisifor Ghibu” au contribuit destul de fericit, într-o zi toridă de 15 august, la îngemănarea deosebitelor lecturi cu jocul Plein-air, dar şi cu expoziţii de carte, atelier de creaţie, activităţi ludice sau concursuri de erudiţie. Acestea, în cele din urmă, au alcătuit programul acestei zile, conceput de grupul nostru. Copiii, împreună cu părinţii, dar şi oaspeţi ai capitalei noastre, aflaţi în Parcul Valea Trandafirilor au făcut coadă la uşa Bibliotecii pe patru / şase roţi, savurând din cele oferite de tinerele şi frumoasele noastre bibliotecare. Menţionăm că n-a mai fost auzită inocenta întrebare – ce-o mai fi şi asta?!
Troleybook-ul aceste-i minunate vacanţe, care este mângâiată, cât-îi ziua de mare, de un soare iulian, i-a făcut fericiţi şi mai deştepţi, pe toţi solicitanţii, fiindcă au aflat şi au deprins atâtea lucruri minunate!
În pofida arşiţei de afară şi de această dată copiii nu au ezitat să ne viziteze Troleybook-ul – cartea cu antene, cu intenţia de a descoperi cu ce novizităţi a venit de această dată Filiala „Onisifor Ghibu”, care a avut rolul de gazdă pentru cei cointeresaţi de Carte bună.
Prima vizitatoare a fost micuţa Alexandra, care a venit dis-de-dimineaţă şi a stat toată ziua , în această Lume fermecată, participând la diferite activităţi pregătite de bibliotecarele de la Filiala „Onisifor Ghibu”. În vizită a venit şi Dna Mariana Harjevschi, director general al BM B.P. Hasdeu, pentru a afla care sunt doleanţele vizitatorilor, dar şi ale bibliotecarilor pentru a îmbunătăţi imaginea Trollezbook-ului. Totodată, dumneaei a specificat, că pentru anul viitor se preconizează de a uni Trolleybook-ul la o staţie de alimentare cu energie electrică.
De dimineaţă, pentru a începe ziua vesel, le-am propus copiilor o oră de lectură cu bancuri şi situaţii hazlii cuprinse în cartea „Pauza de râs” de Efim Tarlapan, prezentată de Diana Şontea, şef-oficiu. Pentru cei mai curioşi am organizat expoziţia de carte „Ungheraşul Pauza de râs”, unde o avem vernisată permanent şi la Filiala „Onisifor Ghibu”.
 În cadrul orei de lectură „Pauza de râs”, cei mici dar şi cei mari, au ascultat cu mare atenţie epigramele intrigante şi hazlii scrise de Efim Tarlapan. Totodată, vizitatorii Trolleybook-ului au putut admira expoziţiile de carte organizate de Filiala „Onisifor Ghibu” şi au reuşit a răsfoi multe volume, chiar şi au dorit să împrumute cărţile.
Copiii au mai avut parte de multă distracţie şi satisfacţie participând la Atelierul de creaţie, unde fiecare trebuia să-şi aleagă câte un obiect pentru al ornamenta după plac, pentru a obţine un suport pentru rechizitele şcolare. Participanţii la atelier au manifestat multă iscusinţă şi interes, confecţionând păhăruţe colorate, care mai de care: din aţă, din hârtie colorată, din lentuţe lucioase şi acuarelă, etc.
Concursul de creaţie „Bufniţa veselă” a fost cel mai mult pe placul celor mici. Toţi participanţii au avut posibilitatea de a colora şi înfrumuseţa conturul unei bufniţe, desenată pe o coală de hârtie. Cel mai frumos desen a fost pictat de eleva clasei a IV pe nume Alexandra, care a venit împreună cu părinţii şi bunica în Parcul Valea Trandafirilor pentru a se juca. Copii s-au bucurat de multe cadouri: fructe şi premii – cărţi, din partea bibliotecarelor.
La fel de distractiv a fost pentru copii şi participarea la concursul de erudiţie „Ghici ce-i?”. Copiii au avut nevoie să completeze careul cu denumiri de fructe şi legume, alegând cuvintele care se potrivesc. Fiecare din participanţi reuşind să dea mai multe răspunsuri corecte, astfel, ei au primit câte o mică cărţulie în dar. Însă dintre toţi, cei mai ageri au fost Marius şi din nou Alexandra, care au luat locul întâi la această ocupaţie.
Activitatea ludică „Jocul de-a rima” a fost ceva mai intrigantă pentru copii. Participanţilor li s-a cerut să asculte cu atenţie frazele citite de bibliotecar, pentru a desprinde rima din poezie, în timp ce trebuiau să se rotească în jurul scaunelor amenajate sub formă de trepte. Cel ce ghicea rima corect, urma să se oprească pe scaunul următor, cel ce nu ghicea - rămânea pe loc. Învingătorul primea în dar de la bibliotecar câte o  carte şi un pix.
O deosebită plăcere am avut atunci când o mămică care a venit în vizită pentru a doua oară la Trolleybook, împreună cu copiii săi, a rămas extrem de mulţumită de acest proiect organizat de Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, lăsând mesaje numai de laudă în Boxa cu idei, dar şi pe balonaşele care au făcut copacii să înflorească pentru a doua oară!
 Ne bucurăm, şi de această dată, că am readus plăcerea şi voia bună pe feţele şi în sufletele copiilor. Astfel, sperăm că această vară îi va încuraja pe copii să vină la bibliotecă mai des şi să citească mai mult din colecţiile inedite aflate în incinta noastră.
În această zi Trolleybook-ul a fost  vizitat  de 138 de persoane, din care: 96  – copii, 23 – tineri, 19 – adulţi, consultând 414 cărţi şi reviste.
Şi noi, cei de la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, şi de data aceasta le zicem tuturor celor care ne-au vizitat şi au fost activi cititori ai Trolleybook-ului în această zi – Bravo!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu