miercuri, 20 august 2014

File filologico-augustine ale Bibliotecii „Onisifor Ghibu”

Biblioteca „Onisifor Ghibu” se află, în ultimii ani, într-o deosebită colaborare cu Institutul de filologie al A.Ş.M.
Recent, în cadrul Conferinţei ştiinţifice închinată celebrării a 70 de ani de la naşterea lui Pavel Balmuş, istoric literar, bibliolog, editor, membru al Uniunii scriitorilor din Moldova a fost organizată o masă rotundă cu genericul – Pavel Balmuş despre clasicul B.P. Hasdeu şi viziunile savantului despre originea limbii române.
Întrunirea a fost moderată de Vitalie Răileanu, cercetător ştiinţific, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
În alocuţiunea sa Pavel Balmuş a remarcat deosebitul aport al mentorului Bibliotecii noastre, străduindu-se să pună în lumină unghere filologice ferite încă, ale lui B. P. Hasdeu, într-o măsură mai mare sau mai mică, de văzul filologilor de azi.
Academicianul Mihai Cimpoi a prezentat preocupările filologice ale lui B.P. Hasdeu ca o operă neînchegată într-un sistem, discontinuu şi plin de contradicţii surprinzătoare, dar totdeauna bogate în idei.

Cercetătorul literar Vitalie Răileanu a vorbit despre unicacitatea şi originalitatea Etimologicum (-lui) magnum romane, atât de actual chiar şi în acest început de mileniu trei.
Pe final s-au mai pronunţat acad. Andrei Eşanu, dr. hab. Ion Ciocanu, dr. Vasile Malaneţchi, dr. Galaction Verebceanu, dr. hab. Vasile Bahnaru, dr. hab. Vlad Pîslaru, cercetător ştiinţific Svetlana Korolevscki, exprimând o mai veche afirmaţie a lui Aurelian Săcerdăţeanu că: „B. P. Hasdeu are gloria de a fi indicat problema, ba chiar de a fi pus-o în ecuaţie şi aceasta este câteodată mai mult decât a o rezolva”.

N.B.  Evenimentul (masa rotundă) a avut loc extramuros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu