vineri, 16 mai 2014

Un neam trăiește prin cei care luptă și nu trădează niciodată idealurile sale!


În deschiderea lansării volumului de memorii „Repetiție la moarte... din spatele gratiilor”, preotul Viorel Cojocaru  a ținut să menționeze că dna dr. Galina Răduleanu, autoarea acestei cărți, își redobândește cetățenia Republicii Moldova, fiind născută pe aceste meleaguri și vine către public cu un apel: Curajul de afirmare ca român și ca creștin trebuie să-l avem fiecare! Cartea lansată  este nu numai un adevăr istoric, dar și o lucrare literară de valoare, un îndemn că trebuie să fim gata de a suferi pentru adevăr.
Maria Brânză, consilier al Fundației „Vasiliada”, a mărturisit că a citit această carte cu mari emoții și ar plasa-o în rîndul cărților-mărturii despre ororile regimurilor comuniste de pretutindeni. În cuprinsul acestui volum găsim modele, exemple de demnitate, de adevărată conștiință românească și conștiință creștinească. Cartea este o mărturie a experimentului diabolic al regimului comunist de dezumanizare și îndobitocire ale oamenilor. Impresionează curajul și dîrzenia protagonistei volumului lecturat. Dînsa a avut speranță în Domnul, pentru a duce crucea grea și a trece prin calvarul închisorii. De fapt a dus Crucea Credinței toată viața, și atunci, și acum!  Este de remarcat faptul că autoarea face multe tangențe și cu realitatea de azi, cu regimul de acum. Se simte și un har aparte a descrieii, a confesiunii, un talent de povestitor, un spirit de descriere a stărilor psihologice prin care poate trece un om în viața sa.
Foarte emotive au fost adresările dnei Maria Brânză către public: „Viitorul nu poate fi construit de oameni care nu știu și nu respectă trecutul țării lor. Un neam trăiește prin cei care luptă și stau pe cruce! Luptă și nu trădează niciodată idealurile sale! Cartea dată, este o carte-document ce ne poate servi ca un exemplu de viață decentă, îndemndu-ne de a supraviețui, dar nu oricum, ci doar păstrând verticalitatea coloanei vertebrale!”
Dna dr. Galina Răduleanu, foarte sincer, cu o voce caldă și calmă, ne-a vorbit despre viața sa, despre șocul trăit în închsori, care constă nu atât în greutăți de ordin material, dar și în lipsa legăturii cu lumea exterioară, cu lumea reală. Acolo fiind, apare o motivație interioară – să reziști, pentru a reuși, apoi, să faci ceva mai bun în viață!
Autoarea a mulțumit asistenței participante la lansarea cărții sale de memorii, pentru urarea de bun sosit acasă, mărturisind, că există o rădăcină strânsă cu locurile unde ne-am născut. A plecat din Basarabia pe când era copilă, dar totuși, revenind pe aceste melaguri, a simțit că dragostea pentru locul de naștere este la fel ca și dragostea față de Dumnezeu. Tatăl ei,  preotul Boris Răduleanu a luptat pentru credința în Dumnezeu, pentru această faptă, a fost mereu mândră de el! Mereu s-a  străduit să fie o continuatoare a credinței și a memoriei părintelui.

Chiar dacă era o oră târzie și deja ziua se îngemăna cu noaptea, dna dr. Galina Răduleanu a fost receptivă la întrebările adresate de public, reușind să întrețină un dialog sincer  cu cei prezenți: fețe bisericești, cercetători literari, tineri membri ai Asociației Creștinilor Ortodocși din România, ei fiind de fapt cei care ai și inițiat această lansare inedită, care va rămâne pentru mult timp în sufletele  și inimile lor, dar și în ale cititorilor Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu