miercuri, 28 mai 2014

Punctul forte al unei lansări de carte


Biblioteca „Onisifor Ghibu” rămâne a fi printre cele mai receptive şi în topul deosebitelor lansări de carte      

   Miercuri, 28 mai, ora 13ºº Sala Nuciferă a devenit neîncăpătoare, iar cele 150 de scaune au fost ocupate de cititorii noştri. Evenimentul a culminat printr-o surpriză oferită de binecunoscutul scriitor Ghenadie Postolache, care, de această dată a venit cu o carte pentru copii întitulată – Lupul de foc şi prinţesa sciţilor (noul epos carpatic), mai trebuie de menţionat că volumul este ilustrat de maestrul în artă Sergiu Puică.
        

Putem afirma cu toată certitudinea, că Ghenadie Postoache, în postură de scriitor pentru copii semnează – Cezar Cosmin prin cuprinsul acestui epos vine să ne (re-) amintească – Literatura pentru copii este Blazonul de nobleţe, precum afirmă acad. Mihai Cimpoi, al culturii române din Basarabia. Este punctul ei forte şi mai este, poate, domeniul cel mai bogat în valori estetice.
        
Probabil şi de la aceste imperative a pornit conceptul cărţii-epos Lupul de foc şi prinţesa sciţilor al autorului invitat, oferind micilor cititori pagini revelatoare despre istoria celor mai vechi popoare europene, dar şi despre istoria neamului nostru. În felul dat, scriitorul Ghenadie Postolache (Cezar Cosmin) impune textului său o ordine proprie şi absolută, care, precum a menţionat scriitorul Emilian Galaicu-Păun, rezidă într-o trăsătură nouă inedită, şi mai pozitivă a narării: eposul creează ordine, este ordine, a conchis Emilian Galaicu-Păun.
        Poetul şi traducătorul Mihai Poiată a remarcat ordinea pe care o impune structura textului completată / alternată de extraordinară succesiune ale ilustraţiilor expuse de maestrul Sergiu Puică.
         Doctorul în filologie  Veronica Postolachi le-a explicat celor 150 (sic!) de copii prezenţi în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, motivul pentru care descrierea, relatarea, ludicul este situat înlăuntrul domeniului estetic.
         Apoi a urmat o frumoasă surpriză ce la emoţionat pe autorul Noului epos carpatin, doi învăţăcei ai doamnei profesoare Veronica Postolachi, Laura Gherman şi Ionuţ Schiţco, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi-au împărtăşit impresiile despre această deosebită carte, evidenţiind  capacitatea de  a te dărui sufleteşte lecturii, conţinutului dat, iar realitatea, chiar dacă este una de basm, este dincolo de raporturile naturale şi de cauzele lor subînţelese.
     
    Pe final, scriitorul Ghenadie Postolache le-a mulţumit tuturor accentuând că: „Însăşi realităţile noastre apropiate intim de istorie, natură, popor au păstrat ordinea naturală a lecturilor, naturalitatea fiind o particularitate de manifestare a frumosului, esteticului”.

       
  Astfel, putem conchide noi, Literatura pentru copii din Republica Moldova s-a completat cu un valoros volum recomandat pentru elevii de diferite vârste şi îndrumări de lectură. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu