joi, 22 mai 2014

Concurs literar-artistic: Dumitru Matcovschi – un scriitor sincer ca un cântec de dor


Ziua Creaţiei din cadrul Săptămânii Uşilor Deschise a început cu un concurs literar-artistic Dumitru Matcovschi – un scriitor sincer ca un cântec de dor, dedicat scriitorului Dumitru Matcovschi.
Criticul literar, dar şi directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu, a menţionat că este foarte important, ca la cea de-a 22-a ediţie a astfel de manifestări la Filiala „Onisifor Ghibu”, o bibliotecă de carte românească, să se desfăşoare un asemenea spectacol-concurs.
Startul a fost dat de Liuba Arion, specialist principal metodist la DGETS mun. Chişinău. Pe post de moderator Liuba Arion a precizat, că prezintă o deosebită recunoştinţă faţă de poetul Dumitru Matcovschi care este "o personalitate rămasă în dorul Basarabean”.
Participanţii i-au avut în faţă ca juriu pe Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Margareta Cebotari, bibliotecar principal la Filiala „Onisifor Ghibu”, Natalia Boguş, bibliotecar la Filiala „Ştefan cel Mare”, Gheorghe Cozari, prof. la Liceul Teoretic „Minerva”, care au avut misiunea de a puncta prestanţele tuturor celor care au participat la concurs.
Publicul larg a mai avut posibilitatea de a urmări şi asculta cele mai frumoase recitaluri de poezie şi cântece dedicate scriitorului Dumitru Matcovschi, prezentate de elevi de la diferite licee din mun. Chişinău. Cu recitaluri din opera poetică a lui Dumitru Matcovschi au venit şi elevii de la periferiile oraşului, din Durleşti şi Vatra, fapt care ne-a bucurat nespus.
Spectacolul a început cu un duet pe fundalul piesei „Să vii”, versuri de Dumitru Matcovschi, muzică de Ion Aldea Teodorovici, interpretat de către elevii clasei a 11-a, Şveţ Daniel şi Iorgov Aliona, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Participanţii au avut posibilitatea de a se prezenta şi cu creaţii proprii dedicate poetului Dorului de la mărgioară de Ţară.
La final, după minute bune de selecţie şi notare juriul a venit cu nominalizări, diplome şi premii de carte pentru fiecare participant. Astfel juriul a decis să acorde:
Premiul mare: Aliona Iorgov, elevă la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Locul I: Sergiu Grinciuc, elev la Liceul Teoretic „Petru Rareş”
Locul II: Nicoleta Stăvilă, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”
Locul II: Amanda Bujac, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache”
Locul III: Cătălina Vrânceanu, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”
Locul III: Romina Cuiban, elevă la Liceul "Durleşti"
Locul III: Justina Buga, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”
Premii speciale pentru interpretări vocale au primit elevii Daniel Şveţ de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" şi Natalia Ţurcan de la Liceul „Spiru Haret”. Premiul pentru creaţie proprie l-a obţinut Maria Ţepordei de la Liceul Tehnologic pentru copii cu vedere slabă. Ceilalţi concurenţi au primit premii pentru încurajare şi devotament pentru poezie, cu menţiunea Cel mai curajos participant.

Pe final directorul bibliotecii s-a adresat cu acelaşi îndemn pentru toţi utilizatorii bibliotecii, de a veni mai des în Împărăţia cărţilor pentru a face lucruri tot atât de frumoase şi utile de care avem nevoie mereu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu