vineri, 4 octombrie 2013

Ziua Internaţională a Profesorilor




Ziua Mondială a Profesorilor este sărbătorită anual pe 5 octombrie, încă din 1994 când UNESCO a stabilit că în această dată este comemorată contribuţia vitală pe care organizaţiile profesorilor o au asupra educaţiei şi dezvoltării. În Romania, această zi poartă numele de Ziua Mondială a Educaţiei.


UNESCO a declarat această dată de 5 octombrie ca fiind Ziua Internaţională a Profesorilor, pentru a celebra aportul important pe care organizaţiile  profesorilor îl aduc educaţiei şi dezvoltării, se arată în informaţiile publicate pe site-ul Education International.
Sursa mai informează o recomandare a UNESCO privind Statutul Profesorilor adoptată în 1966 a reprezentant cartea drepturilor profesorilor din întreaga lume. Datorită importanţei acestui document, data de 5 octombrie – data semnării a cartei – a fost aleasă pentru celebrarea Zilei Mondiale a Profesorilor.
În Moldova, România, Canada, India (este data nașterii celui de-al doilea președinte din India, filozof și academician, Dr.Sarvapalli Radhakrishnan), Lituania (între 1965 și 1994 era prima duminică din octombrie. Din 1994 este pe 5 octombrie pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului), Pakistan pe 5 octombrie este sarbătorită  Ziua Internaţională a Profesorilor. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu