vineri, 28 decembrie 2012

Interiorul poeziei


A scrie o carte adevărată, nu este nimic altceva decât a ridica  această Barieră, „a sparge” crusta rigidă care se depune peste suflete, sau este chiar de la început depusă, ori începând doar cu tinereţea, când omul îşi constituie un echilibru care-l ajută să vadă şi să simtă lumea altfel.
Cu aceste frumoase şi nobile gânduri a venit tânărul poet Ronin Terente la „Clubul Poeţilor Desculţi”, ce îşi desfăşoară activitatea sub suspiciile Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, prezentându-le invitaţiilor - joi, 27 decembrie - , un nou volum de versuri, intitulat destul de semnificativ – Anteriorul unei naţiuni, Chişinău, 2012.
Vocaţia scrisului a fost completată şi de talentul actoricesc al autorului  care i-a surprins pe cei 43 de invitaţi prin expresia voinţei de a dovedi că această „crustă” nu  există decât din vina noastră. Scrisorile, că doar astfel au fost concepute cele 43 de poeme, reliefează chinul creaţiei ce răbufueşte vezuvicdin rezistenţa pe care o opune crusta. Învingerea rezistenţei determină starea de vedere, de aducere-aminte, deschizând, în viziunea poetului Ronin Terente, liberul acces, iscând momentul când, tot felul de lucruri vin spre noi, spre cititor: (Scrisoarea unui Bibliotecar) „Sunt copilul tuturor maeştrilor/ Mi-am pus viaţa în colbul/ Literelor ascunse între filele/ Cărţilor pe care nu le va mai citi nimeni/ Pentru că a venit Steve Jobs/ Şi odată cu el i-a înghiţit balaurul/ Tehnologiilor moderne pe care toţi cei care/ Veneau să-mi ţie de urât/ În biblioteca asta uitată la marginede/ Pământ şi visele mele/ De-ai face pe toţi să iubească cărţile/ S-au spulberat în faţa lor [...] / Oamenii au nevoie de alţi oameni/ Dar oricum vom muri singuri/ Indiferent câte ecrane şi roboţi avem alături/ Sau câte cârţi am citit/ Totuşi nu mai pot altceva/ Decât să iubesc cărţile şi
BIBLIOTECA”. afirmă poetul-actor.
Nobleţea acestei întrevederi Măria-sa cu Poezia a decurs pe un splendid fondal muzical al grupului Street Poetry εt Psihodelirium Jazz.
Aşadar, Anteriorul unei naţiuni de Ronin Terente exprimă predelecţia cititorului acestui început de mileniu, de a se exprima şi prin Poezie.

Un comentariu:

  1. foarte frumoasa, extraordinara si actuala poezie.
    As vrea s-o citesc chiar din carte pentru ca imi pare ca nu e integrala in materialul prezentat si poate ca e si o greaseala... poate ... astia tineri scriu altfel, dar mi-as placut enorm!!!

    RăspundețiȘtergere