marți, 6 noiembrie 2012

Victor Prohin - „etalon al sincerităţii şi al modestiei umane” (Ion Ciocanu)


Născut pe 2 octombrie 1942 în Vindrei, raionul Torbeevo, Republica Mordvină, Federaţia Rusă, prozatorul şi publicistul Victor Prohin a crescut de la vârsta de trei ani în satul Lencăuţi, din nordul Basarabiei.
A absolvit şcoala medie din satul Verejeni, raionul Ocniţa (1960), apoi Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova (1965).
A fost redactor la Radio Moldova, redactor-şef adjunct la revista „Chipăruş”; secretar de redacţie, redactor-şef adjunct la revista „Nistru” - „Basarabia”; şef de secţie la ziarul „Moldova suverană”; secretar responsabil la revista „Alunelul”.
A editat cărţile de proză „Puiul de stea”, „Supracotoi”, „Noi doi şi bunelul”, „Olimpia”, „Dacă ar fi mânzul fotograf” ş.a. Ultima carte - „S-a copt frunza” (roman şi nuvele) - i-a apărut în 2008, la „Cartea Moldovei”, aceasta fiind sprijinită financiar de Ministerul Educaţiei şi cel al Culturii. Altminteri, proverbial de sincer şi onest, nu-i place să umble cu mâna întinsă după sponsorizări. De mai mulţi timp, lucrează la o carte despre oamenii umorului: umorişti, epigramişti, caricaturişti, epigramişti şi parodişti de la noi. „Pentru că nimeni nu-i obligat să-mi dea bani, o voi edita din pensia mea. I-am spus şi soţiei: „Salariul este pentru familie, iar cartea o voi edita din pensie.

Opera

 Puiul de stea, Chişinău, 1969;
 Supracotoi, Chişinău, 1970;
 Oraşul fără nume, Chişinău, 1972;
 Olimpia, Chişinău, 1976;
 S-a copt frunza, Chişinău, 1979;
 Noi doi şi bunelul, Chişinău, 1984.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu