miercuri, 24 octombrie 2012

Zilele bibliotecii O. Ghibu Ediţia a XX-a


Pe data de 24 octombrie, în incinta bibliotecii Onisifor Ghibu a avut loc o deosebită activitate festivă Omagiu patronului spiritual al Bibliotecii - Onisifor Ghibu, moderator pe post de gazdă a fost Vitalie Răileanu (cercetător literar) dar şi directorul bibliotecii. La această manifestare culturală au fost invitaţi: Ion Ungureanu (actor, regizor, scriitor), Vladimir Beşleagă (scriitor), Nicolae Dabija, (poet academician), Alexandru Moşanu (istoric), elevii de la Liceul Teoretic „O. Ghibu”, directorul B.M. „B. P. Hasdeu” Lidia Kulikovski etc.
Acest program al manifestării culturale şi ştiinţifice ce a întregit marcarea celor 20 de ani a acestui prim-lăcaş  ai Cărţii româneşti. Astfel, această zi este dedicată şi omului de cultură Onisifor Ghibu, care a luptat pentru o naţiune pur românească, şi continuă să cultive acel spirit de patriotism în noua  generaţie prin prisma bibliotecii, unde în anul 1991 şi-a deschis uşile pentru cititori, oferind ediţii şi publicaţii româneşti.
Învăţăceii de la L.T. „O. Ghibu” au prezentat un program de excepţie, un val de muzică populară care a încântat şi mângâiat inimile oamenilor, cât şi recital de poezie, cu însufleţire patriotică: „Mai aproape de hotare prin Basarabia.
Noi, sîntem Românie,
Şi pe câmp de bătălie
Vom lupta pentru Românie”.
Elevii au oferit şi un studiu biografic a lui O. Ghibu: „Marele patriot, pedagog şi istoric a avut drept scop să trezească în noi acele rădăcini româneşti, cât şi susţinerea profesorilor de a cultiva şi instrui. Astfel rămâne o personalitate care a luptat pentru primul abecedar românesc şi care a fost şi este un model de un cetăţean fidel al Patriei sale”.
Ion Ungureanu, fost ministru al culturii, a avut o contribuţie deosebită prin  protejare acestei biblioteci, cu scopul de a continua activitatea lui O. Ghibu şi de a distruge flagelul mentalităţii sovietice, ce rugina moralitatea şi educaţia copiilor. Timp de 20 de ani biblioteca se află în strânsă legătură şi în parteneriat cu Biblioteca Mitropolitană din Bucureşti „Mihail Sadoveanu”, care oferă seturi şi volume de excepţie pentru promovarea şi dezvoltarea culturii a cărţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu