marți, 23 octombrie 2012

Biblioteca ,,Onisifor Ghibu’’ – ,,Mica Românie’’ din inima Chişinăului

Marţi, 23 octombrie s-a dat startul manifestărilor culturale şi ştiinţifice dedicate aniversării a 20 de ani de la fondarea Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu’’. Ziua festivă a început la ora 10.00 cu o conferinţă de presă Biblioteca Onisifor Ghibu – două decenii de axiomă culturală, după care a urmat simpozionul Biblioteca în spaţiul cultural modern – catalizant întru lecturi, comunicare şi emancipare. La ora 12.00  a avut loc prezentarea cărţii Biblioteca ,,Onisifor Ghibu’’ – două decenii de istorie. În final, invitaţii au apreciat lucrările pictorului Ştefan Coman.

Ne-au onorat cu prezenţa oameni de cultură iluştri: Lidia Kulikovski, director general al B.M. ,,B.P. Hasdeu’’; academicianul Mihai Cimpoi; Florin Rotaru, director Biblioteca Metropolitană din Bucureşti; Ion Constantin, scriitor (Bucureşti); scriitorul Vladimir Beşleagă; scriitorul Iulian Filip; pictorul Ştefan Coman… Fiecare din ei au adus la cunoştinţă publicului fapte, evenimente trecute din viaţa bibliotecii ,,Onisifor Ghibu’’. Lauri bine-meritaţi au fost aduşi acestei instituţii de cultură.
Scriitorul Vladimir Beşleagă a evocat cu nostalgie amintiri relevante din istoria Bibliotecii, susţinând că în acest templu al adevărului s-au produs lucruri miraculoase.
Ex-directoarea bibliotecii ,,Onisifor Ghibu’’, doamna Elena Vulpe a susţinut că această biblioteca a parcurs o experienţă deosebită de celelalte filiale, fiind un bastion al românismului, un focar de cultură românească. Pentru merite remarcabile în activitatea biblioteconomică, Doamna Elena Vulpe a primit o diplomă din partea B.M. ,,B.P. Hasdeu’’.

Directorul general al B.M. ,,B.P. Hasdeu'' doamna Lidia Kulikovski
Ex-directorul Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu'' doamna Elena Vulpe
Academicianul Mihai Cimpoi
Biblioteca Publică “Onisifor Ghibu” a fost fondată de către Octavian Ghibu şi inaugurată la data de 15 ianuarie 1992, ca fiind prima instituţie românească din Republica Moldova.
Pe lângă marele avantaj de a fi situată într-un spaţiu elitar, aproape de lux, în centrul Chişinăului, biblioteca mai dispune de o colecţie valoroasă, în exclusivitate de carte românească, care mereu se completează cu ediţii noi, graţie donaţiilor din partea Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti şi nu numai. Astăzi patrimoniul bibliotecii însumează circa 53 de mii de titluri de diverse publicaţii.
Biblioteca organizează şi creează evenimente culturale cu mare efect de imagine pentru diferite categorii de cititori, gama lor fiind diversificată şi ca formă, dar şi conţinut. Astfel, Biblioteca este cea mai primitoare gazdă şi organizatoare a numeroase conferinţe, simpozioane, mese rotunde, ateliere profesionale şi de dezbateri, de creaţie, concursuri, Zile şi expoziţii tematice, recitaluri, întâlniri şi dialoguri cu personalităţi literare, politice, culturale, ştiinţifice, multiple expoziţii de carte, dar şi de pictură, de fotografii, de documente, la care vin numeroşi participanţi, tineri şi adulţi din toate sferele vieţii sociale.





Pictorul Ştefan Coman şi directorul general al B.M. ,,B.P. Hasdeu'' doamna Lidia Kulikovski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu