miercuri, 20 iulie 2016

Realitate și ficțiune în „Kinderland” de Liliana Corobca


Raportul dintre realitate și ficțiune într -un roman, plecând de la citatul: “Ficțiunea nu este viața trăită, ci altă viață, inventată cu materialele oferite de prima”
 (Mario Vatgas Llosa)

Programul de lectură Chişinăul citeşte o carte promovează şi încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorifică experienţa de lectură a comunităţii chişinăuiene, orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone.
Pe parcursul anului, în toate filialele, se organizează diverse activităţi cu publicul: prezentări de carte, întâlniri cu autorul/autorii volumelor lecturate, dis­cu­ţii/dezbateri, ore de lectură, înscenări teatralizate, activitate expozițională etc.
Pentru a cuprinde mai mulţi cititori Programul, iniţial conceput doar pentru un singur titlu de carte, s-a extins pentru mai multe categorii de utilizatori: copii, adolescenţi şi adulţi.
Cu această ocazie, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat o discuție/dezbatere Realitatea și ficțiune  în „Kinderland” de Liliana Corobca. Și iată aici câteva păreri ale participanților la dezbaterea respectivă:
 
       Dina: Liliana Corobca reușește să-și transpună ideile cu o ironie amară. Avem parte de o scriitură lejeră, dar de impact. De la limbaj, atitudine, psihologie la portrete succinte, Liliana Corobca este asemenea unui autor detectiv american. Îmbină foarte reușit în acest roman realitatea, ficțiunea, dragostea și misticul, construind pasaje de o încărcătură emoțională foarte puternică, ce vin dintr-o tensiune acumulată gradual, care, ajunsă la apogeu, îl bulversează pur și simplu pe cititor. Un astfel de pasaj este, de exemplu, cel în care protagoniștii, trei copii, care-și poartă singuri de grijă, devin părinți imaginari, folosindu-se de hainele rămase de la părinții lor; se joacă cu ele ca și cum purtătorii hainelor n-ar fi plecat niciodată…
       Sofia: Cartea „Kinderlend” ne ține uimiți de niște copilării diferite dar victimizate.
       Diana: Am citit carte cu multă plăcere, interesantă și te pune pe gânduri. Astfel cititorului îi este dat să înțeleagă realitatea foarte dură pentru mulți copii din Moldova, urmările descurajatoare ale plecării părinților, dar și iresponsabilitatea acestora…
       Sofia: Este prezentată o copilărie în toată multilateralitatea ei, cu bucurii și probleme întâlnite la o vârstă timpurie. În acest roman întâlnim diverse istorii care valorifică destine ale copiilor și soarta grea a protagonistei Cristina.
       Diana: „Kinderland” are o structură neordinară. Începutul deschide apetitul pentru lectură. Sfârșitul instalează frustrarea ca textul nu  continuă relatarea. Contemplarea unei căpușe, fixate pe abdomenul lui Dan, avertizează asupra pericolelor lumii minuscule în care vom fi absorbiți. Decesul bunicii toate în ansamblu le oferă copiilor nădejdea că își vor reîmbrățișa  părinții… la înmormântare…



Vă urăm lecturi serioase.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu