miercuri, 13 ianuarie 2016

Nicolae Spătaru - „Timp pentru pținele lucruri importante rămâne tot mai puțin...”


S-a născut pe 13 ianuarie 1961, în satul Hârbova, Ținutul Herța. În 1983 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității de Stat din Cernăuți.
A debutat în presă cu versuri în 1979, în ziarul „Zorile Bucovinei”, Cernăuți, iar editorial – în volumul „Dintre sute de catarge”, în 1984, la Chișinău. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN-clubului. În 1992, la Editura „Hyperion” îi apare cartea de poeme „Întoarcerea zeilor”. În 1993 este distins cu Premiul pentru debut al Salonului Internațional de Carte din Chișinău. În 1996, la Editura „Hyperion” vede lumina tiparului placheta de poeme „Ion și alte revoluții”, iar în 1998, la Editura „Junimea” din Iași – cartea „Noaptea când soclurile își recrutează noile glorii”, distinsă, în 1998, cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova și cel al Fundației Culturale Române.
Nicolae Spătaru este un scriitor care vine din dulcea Bucovină cu dorul de a scrie pentru copii și adulți. În 2000 publică volumul „Tristețea recită din Rilke”, apărut la Editura „Augusta” (2000). În continuare editează câteva cărți pentru copii: „Cifrele în spectacol” (Editura „Prut Internațional”, 2005), distinsă, în același an, cu Premiul Internațional de Carte pentru Copii, „O zi plină de surprize” (aceeași editură, 2006), „Reportaje în culori” (Editura „Ideea Studio”, 2008) și „Pisicul informatician” (Editura „Arc”, 2012).

Revistă bibliografică

Spătaru, Nicolae. Citirea zidului / Nicolae Spătaru. – Iași : Tipo Moldova, 2013. – 168 p.
Poetului îi este caracteristică gravitatea mesajului, rostit pe un ton sprințar, ludic și glumeț. Există poeme în care indispoziția sau tristețea, singurătatea sau visul se revarsă în cascade, aluvionar, fără obișnuințele sale ecluze; există poeme în care disperarea sau absurditatea sunt spuse în nuditatea lor, lipsite de orice colac de salvare.
Grigore Chiper


Spătaru, Nicolae. Ion și alte revoluții / Nicolae Spătaru. – Chișinău : Hyperion, 1996. – 78 p.

(Cu tristețe
 mă gândesc
 la anii mei tineri
 când
 din naivitate  
 am dedicat
 un poem întreg
 ruginii)

Spătaru, Nicolae. Întoarcerea zeilor / Nicolae Spătaru. – Chișinău : Hyperion, 1992. – 88 p.

În una din poeziile acestui volum Nicolae Spătaru afirmă, uimit de redescoperirea legăturii dintre el și lucrurile înconjurătoare: „viața și de la mine începe”. Parafrazându-l, am putea afirma că poezia și de la el începe. Or, poezia e fără de început și fără de sfârșit. Eu, tu, el, ea – suntem niște microuniversuri, prin care regenerează și reverberează aceleași veșnice sentimente, instincte, stări, obsesii, speranțe, erori…
Arcadie Suceveanu

Spătaru, Nicolae. Mici insomnii pentru Europa / Nicolae Spătaru. – Chișinău : LUMINA, 2013. – 128 p.

Nicolae Spătaru reprezintă una din puținele voci autentice ale poeziei autohtone, care au produs un stil memorabil. Anume în aceste volume se conține modelul singular al poeziei lui.
Grigore Chiper



Spătaru, Nicolae. Noaptea când soclurile își recrutează noile glorii / Nicolae Spătaru. – Chișinău : JUNIMEA, 1998. – 71 p.

Măcinat de îndoieli și asaltat de neliniști, poetul – bun cunoscător al pulsului poeziei românești – își croiește, fără complexe, fără ezitări, fără a îmbrăca „haina ratatului” – un destin chiar în cadrele literaturii noastre.
Adrian Dinu Rachieru



Spătaru, Nicolae. Revolta clonelor / Nicolae Spătaru. – Iași : Tipo Moldova, 2013. – 156 p.
Acest volum este întru câtva neobișnuit. E prima carte de publicistică a unui foarte bun poet – Nicolae Spătaru. După mai multe cărți de poezie, remarcate și comentate de numeroși critici, Nicolae Spătaru pășește, iată, pe un alt teritoriu al scriiturii. În ultimul timp autorul simte nevoia să îmbrățișeze noi genuri ale literaturii.
Iulian Ciocan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu