vineri, 11 iulie 2014

Lansare de carte: „Deziluziile necesare” de Mircea V. Ciobanu


Astăzi, după cum a fost anunţat, a fost lansată o nouă carte de critică literară, apărută recent la Editura „ARC”. Din startul activităţii Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a ţinut să menţioneze că Mircea V. Ciobanu este un critic literar sincer, care prin scrierile sale ne demonstrează mereu acest fapt.

"Specificul criticii sale este bine cunoscut, ne scoate din incomoditatea cotidianului, ne readuce la valorile culturale adevărate”, – au fost aprecierile Luciei Țurcanu, reprezentant al Editurii „ARC”, mai menţionând că „Mircea V. Ciobanu întotdeauna aduce polemici prin scrierile sale”. 

Deoarece autorul a invitat să vorbească despre noua sa carte pe mulţi din autorii despre care a scris şi i-a inclus în acest volum, au urmat luări de cuvânt, însoţite de polemici şi dialoguri spontane, care au aprins spiritele dar şi au demonstrat că există un viu interes pentru lectura acestui critic literar.
Criticul şi istoricul literar Eugen Lungu, redactor-şef al Editurii „ARC”, prefaţatorul ediţiei lansate, l-a prezentat pe  Mircea V. Ciobanu drept un critic literar intransigent, intolerant la textele fără valoare, iar cartea lansată conţine doar vârful aisbergului lucrărilor sale de critică literară.
Scriitorul Vladimir Beșleagă, un bun prieten al oaspetelui nostru, a ţinut să menţioneze: „Criticul literar Mircea V. Ciobanu demonstrează prin lucrările sale că este în căutarea adevărului literar. Înveţi mereu ceva nou, citind scrierile lui, sistemul lui de gândire este fascinant, el este un adevărat salahor al procesului literar naţional şi universal. Volumul lansat este bine structurat, aşteptam demult un studiu serios şi fundamental despre literatura de azi din Republica Moldova”. Felicitând autorul cărţii lansate pentru că are curajul de a afirma în lucrările sale nişte adevăruri despre care sunt relaţiile dintre cărţile, textele scrise azi şi realitatea în care noi trăim, Vladimir Beşleagă i-a urat cercetătorului literar Mircea V. Ciobanu să rămână mereu în căutarea adevărului.
Editorul şi scriitorul Emilian Galaicu-Păun a încercat şi a reuşit(!) să demonstreze că Mircea V. Ciobanu prezintă cărţile analizate ridicându-le ca pe un plan înclinat în sus, respectând echilibrul între texte, iar ochiul vigilent al criticului literar este mereu în textele prezentate şi în acest volum original.
Prozatorul şi publicistul Vitalie Ciobanu s-a confesat că de fapt, a spune totul despre o carte este o iluzie, deoarece nu se ştie niciodată ce cred toţi cititorii aceleiaşi cărţi, despre această carte, iar să vorbeşti despre o carte de critică literară este şi mai greu, fiindcă toate fac parte dintr-un joc al literaturii cu viaţa. Apreciind metoda scrisului lui Mircea V. Ciobanu ca fiind una deconstructivă, a accentuat şi că întotdeauna scrie limpede, fără hăţişuri stilistice, este tentat să relateze panoramic, dar în acelaşi timp foarte multe mărunţişuri nu le scapă din vedere, se vede că gândeşte mult şi se argumentează bine înainte de a scrie ceva.

În final Mircea V. Ciobanu a mulţumit  celor ce au dorit să-şi exprime opiniile vizavi de cartea sa, în care a concentrat texte scrise pe parcursul ultimilor ani, publicate anterior în revistele literare din Republica Moldova şi România. Astfel a mai apărut o carte despre literatura română şi universală, despre operele scriitorilor contemporani. Întrebat cine va fi  Cititorul acestei cărţi, autorul a specificat: o vor citi cei care cunosc operele şi scriitorii care sunt menţionaţi în volum, dar se poate întâmpla şi invers – lectura acestui volum poate provoca un îndemn de a citi operele vizate.
Mulţi dintre cei prezenţi la lansarea acestui volum atât de intrigant au şi reuşit să obţină un autograf de la autor, iar doritorii interesaţi de studiul operelor participanţilor la procesul literar contemporan sunt aşteptaţi la Biblioteca „Onisifor Ghibu” pentru a lectura atât acesta, cât şi multe alte studii de critică literară prezente din plin în colecţiile noastre.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu