luni, 22 iulie 2013

Lecturi la terasa de vară

Master-class "Poezia - metafora existenţei noastre" 

oferit de scriitoarea Călina Trifan


În briza unor uşoare adieri de vânt, ca de obicei, „Lecturile la terasa de vară”, de la biblioteca „Onisifor Ghibu”, au continuat  de această dată, cu o frumoasă întâlnire a scriitoarei Călina Trifan cu tineri creatori, dar şi admiratori ai evenimentului.
           Scriitoarea Călina Trifan a atras atenţia tinerilor creatori asupra unor nume puţin cunoscute în timpul vieţii lor, date apoi uitării totale… dar, ulterior, ca printr-un miracol,  descoperite  parcă din nou şi apreciate la justa valoare artistică a lor.  Astfel tinerii prezenţi au aflat cum au fost readuse la viaţă minunatele versuri ale prea tânără regretată Magda Isanos, dar şi cutremurătoare evenimente din viaţa şi creaţia poetelor Emily   Dickinson şi Virginia Woolf.
Cu argumente forte scriitoarea a încercat să răspundă la mai multe întrebări, pe care uneori ni le adresăm nouă însăşi – ce este poezia? de ce scriem? care sunt criteriile unei bune creaţii literare? ce este talentul literar? de unde vine harul de a scrie versuri bune?
Mai apoi Călina Trifan ne-a citit din poemele sale din volumul „Femeile iubesc cum respiră…” (Ch., Arc, 2011). Versuri ce nu puteau să nu pătrundă în inimile noastre ca un freamăt de dor şi durere, dar,  şi de dragoste şi lumină…

Fiind întro-o mare de flori, arbuşti, copaci exotici ce ne înconjurau din plin şi un fulg ca de păpădie a trecut în zbor uşor şi lin pe deasupra noastră, parcă dorind să asculte versurile ce se perindau unul după altul, tot mai răscolitoare. Aprecierea dată de LuciaŢurcanu, cercetătoare şi critic literar, plasată pe pagina a patra a copertei acestei cărţi ne dovedeşte că anume aşa şi trebuie înţelese poemele acestei scriitoare: „Concise, dar foarte elocvente şi relevante, născute dintr-o sensibilitatea firească, fără experimente lexicale şi artificii imagistice, populate de un personaj feminin care îşi găseşte sensul existenţial în iubire şi ştie să accepte moartea   prin iubire, poemele Călinei Trifan sunt pe cât de accesibile, pe atât de răscolitoare…”.
           
Suntem  siguri că tinerii care au participat la această întâlnire de suflet cu scriitoarea Călina Trifan  au avut ce învăţa, şi poate chiar vor reveni asupra unor viziuni proprii  asupra creaţiei şi lecturii.  Dialogul palpitant în care au antrenat-o pe scriitoare a confirmat acest fapt  şi credem că nimeni nu a observat cum a trecut timpul rezervat acestei frumoase şi originale activităţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu