miercuri, 22 ianuarie 2014

Iulian Filip - poetul aproape inimilor noastre

     Descifrarea enigmelor poetului Iulian Filip s-a aflat în centrul discuţiilor din cadrul unei mese rotunde  la care şi-au dat întâlnire membrii cenaclului "Miercurea, pe la chindii...", moderat de poet în cadrul Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi membrii Cenaclului literar-artistic "Sic Cogito" de la biblioteca "Onisifor Ghibu", moderat de cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii.
     Culorile talentului, de pictor, al poetului Iulian Filip au fost descifrate de criticul de artă Tudor Braga, iar scriitorul Ianoş Ţurcanu a fost foarte convingător în prezentarea  fascinaţiei versului filipian, dar şi a omului Iulian Filip, a cărui crez în viaţă este - împarte din bunătatea pe care o ai şi o să fii cel mai bogat !
    Participanţi la manifestare au fost şi elevi de la Liceele "Prometeu", "Gaudeamus" , "Spiru Haret".

 Prezentăm un mic colaj de fotografii, iar cu mai multe detalii despre activitate vom reveni  în curând.









Masa rotundă 
„Miercurea pe la chindii cu Iulian Filip:
Pictură, sculptură şi dor de poezie”
Cu un cuvânt de salut a început manifestarea directorul filialei „Onisifor Ghibu”, cercetătorul literar Vitalie Răileanu, care a fost şi pe post de moderator. Pentru început,  a ţinut să precizeze că anul trecut Iulian Filip a venit în faţa utilizatorilor bibliotecii noastre, cu lansarea unor volume de excepţie de poezie, deoarece: „Iulian Filip nu întârzie să vină la cititorul său pentru a se confesa „de ce mă doare inima...”, că doar aşa este întitulat volumul apărut la editura ieşeană TipoMoldova. Este un talent aparte şi un om deosebit, care dăruieşte tuturor câte o bucăţică din bunătatea sa”.
Iulian Filip a constatat că această formulă conjugată între Cenaclul „Miercurea pe la chindii” şi Cenaclul literar-artistic „Sic Cogito” ia plăcut foarte mult. Încă de la şcoală, poetul a descoperit că poeziile au culoare stilistică.
Pictorul şi membrul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Tudor Braga, referindu-se la picturile, semnate de acelaşi Iulian Filip, expuse în sala bibliotecii,  a vorbit despre cum poate pictura îmbina poezia şi cum poezia îmbină pictura precizând că: „Iulian Filip trebuie înscris în cohorta oamenilor de cultură. El e talentul care a redat în pictura cărţii poezia, ceea ce alţii nu o pot obţine”.
 Elevii clasei a 11-a de la Liceul Academiei de Ştiinţe au prezentat în PowerPoint un proiect realizat în baza întâlnirilor de suflet  pe care le-au avut pe parcursul şedinţelor clubului Miercurea pe la chindii, unde au discutat despre cărţile şi galeria varietăţilor de culori, nedescoperite încă pentru mulţi, în operele literare, dar şi în picturile lui Iulian Filip. Una dintre eleve a precizat că întâlnirile cu multe personalităţi din cadrul Clubului Miercurea pe la chinii sunt sufletului liceului, deoarece ştiinta sufletului o pot învăţa numai de la maestrul Iulian Filip.
Scriitorul Ianoş Ţurcanu ia atribuit prietenului său Iulian Filip, calificativul omului bun: „Avem în faţă un om fericit, bun, care este un altruist absolut, e fericit când face bine, are simtul umorului, nu se supără şi înţelege gluma.”
Doi tineri de la Liceul AŞM, Elena şi Vlad,  au iniţiat un dialog hipocratic, vorbind despre scriitorul Iulian Filip, dar şi despre poezia si creaţia acestuia, despre inspiraţiile sale şi  prietenii care l-au susţinut pe acest maestru al cuvântului.
Iulian Filip este unul din marii poeţi români de la începutul acestui mileniu, este poetul care n-a venit  în preajma cuiva sa scrie poezia, el o face foarte cuminte, pentru a ajunge aproape de inimile noastre, a mai precizat criticul literar Vitalie Răileanu.
Profesorul universitar Tamara Cristei a afirmat ca orele de literatură de la liceu le face altfel, mai autentice. Ea a apreciat ca fiind foarte binevenite întâlnirile scriitorilor din cadrul clubului Miercurea pe la chindii cu elevii: „avem nevoie de aceste întâlniri,  deoarece ele aduc lecturile mai aproape de elevi".
Pe final, Vitalie Răileanu, directorul Filialei „Onisifor Ghibu”, dar şi critic literar, a încheiat programul într-o nota de referinţă din citatul lui Vasile Romanciuc, scriitor, dar  şi prietenul invitatului nostru: „Scriitorul Iulian Filip a ştiut să crească mic”, precizând că este scriitorul sincer, fântânar, care te face să citeşti orice operă de-a sa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu