marți, 10 decembrie 2013

Anatol Moraru - o prezenţă activă în literatura română


     
În deschiderea activităţii de lansare a două volume semnate de Anatol Moraru Confidenţa unui loser (Ed. Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2013) şi Toţi sunt unu (Ed. TipoMoldova, Iaşi, 2013) directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cercetătorul literar Vitalie Răileanu a ţinut să menţioneze, mai întâi, că operele  acestui scriitor plac mult tinerilor, fapt confirmat de opiniile cititorilor vizavi de culegerea de povestiri Nu mă tentează, promovată de BM „B. P. Hasdeu” în cadrul programului de lectură  „Chişinăul citeşte o carte” în anul 2011, iar în scrierile sale Anatol Moraru reuşeşte mereu să atragă cititorul  într-un univers imaginar, menţinându-l printr-un umor de bună calitate.
Ca de obicei, atunci când se lansează o carte nouă, în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu” s-a adunat multă lume bună, scriitori, critici literari, profesori universitari, dar şi cititori împătimiţi de lecturi de calitate. Fiecare a avut un cuvânt de spus despre autor şi cărţile lansate. 


Maria Şleahtiţchi, doctor în filologie, critic şi cercetător literar, ne-a prezentat o mică incursiune în creaţia scriitorului, accentuând că Anatol Moraru vine cu o primă scriitură ironică, persiflantă,  încă de la prima lucrare editată (Nou tratat de igienă, Chişinău, 2002). A urmat un alt roman, Turnătorul de medalii (Chişinău, 2008),  care a supărat foarte multă lume, deoarece s-au recunoscut în eroii acestei opere. Şi culegerea de povestiri Nu mă tentează (Chişinău, 2011) a provocat publicul cititor. Deeseori în operele acestui autor apar momente conservate ca evenimente de la o anumită perioadă din viaţă, de aceea citind noile cărţi – Confidenţa unui loser şi Toţi sunt unu – nu trebuie să punem semnul egal între narator şi autor… Scrierile lansate sunt iarăşi foarte provocatoare – găsim o proză dezinhibată, cu un limbaj direct din viaţă, ceea ce este, de fapt, şi miza autorului pentru lectura cărţilor sale.


Un bun sfat le-a dat elevilor şi studenţilor prezenţi în Sala Nuciferă a bibliotecii scriitorul Vladimir Beşleagă: ca să-ţi dai seama despre ce este o carte, nu trebuie să te limitezi la părerile criticilor literari, trebuie să citeşti mai întâi opera. Lansările de carte îşi au rostul lor – ajută posibilul cititor al unei cărţi să înţeleagă mai bine opera, a mai specificat cunoscutul scriitor, deoarece textele nu pot fi înţelese uşor – uneori sunt necesare unele explicaţii.


Reputatul critic literar Ion Ciocanu, a ţinut să menţioneze în public că Anatol Moraru este şi un bun critic literar, care a văzut în operele scriitorilor, ceea ce nu au reuşit să exprime alţi critici până la el. În clectura operelor sale artistice vede şi simte oameni concreţi, iar prototipurile personajelor sunt deseori oameni pe  care îi cunoaşte. Este principial, de fapt, să înţelegem pentru ce a scris autorul cărţile sale, ce mesaj doreşte să ne transmită.

Profesorul universitar Ivan Pilkin a apreciat din start atât Editura „Casa de pariuri literare” din Bucureşti, cât şi Editura TipoMoldova din Iaşi, care contribuie enorm de mult la promovarea operelor scriitorilor din Republica Moldova. Cartea „Confidenţa unui loser” o percepe ca o continuare a cărţii precedente - Nu mă tentează. Găsim inserate aici zece nuvele – ca un fel de Decameron al zilelor noastre. Aproape în fiecare nuvelă este un moment erotic, iar naratorul din aceste nuvele este un om care vede viaţa de la o anumită vârstă, deja. Eroul este deseori un personaj nerealizat în viaţă, cu vise nerealizate – un tipaj specific timpurilor noastre, de aceea chiar dacă fiecare propoziţie este plină de umor, nuvelele se citesc cu un zâmbet crispat.

 O cititoare i-a mulţumit autorului pentru apariţia unei noi cărţi, deoarece, chiar dacă nu sunt de proporţii mari, volumele sale sunt totuşi infinite ca impresii de lectură.
Şi scriitorul Anatol Moraru a mulţumit atât colegilor pentru sincerele aprecieri, cât şi celor veniţi la lansare – pentru dorinţa de a fi cititori fideli a cărţilor sale, confirmând desigur, că ideea noilor cărţi, recent ieşite de sub tipar, continuă temele celorlalte opere, fiind parte componentă al aceluiaşi arhipelag tematic al scrierilor sale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu