luni, 2 iulie 2012

Lansare de carte „Drumul spre Tibet” de Ronin Terente



În incinta bibliotecii „Onisifor Ghibu”, vineri, pe data de 29 iunie, a avut loc lansarea de carte intitulată „Drumul spre Tibet” scrisă de tânărul poet, acoperit de un pseudonim, Ronin Terente. Este o carte de poezie cântată în stil (street poetry & psihodelirium jazz), care are priză la publicul nostru de astăzi. Lansarea de carte a fost însoţită de un scenariu neobişnuit pentru publicul nostru naţional, poetul prin charisma sa a furat  ochii spectatorilor şi a stins plictiseala care mai răsare la unele lansări. Fiind tînăr şi neliniştit, a emis o energie pozitivă şi a încins atmosfera din această seară. Publicul a fost ţinut în suspans, mai bine zis, erau cuprinşi de firul romanticii:  lumina stinsă, un un film-mut rulează pe ecran(montat şi prezentat de tânărul artist şi cineast Călin Lozan), doar vocea poetului răsună care îşi citea poemele pe un ritm de hip-hop.
Pe tot parcursul recitalului său, autorul a fost însoţit cu desăvârşire de încă doi colegi ai săi, Dorian Vetrilă – chitară, Vasile Pascal – fluier.
Vasile Pascal s-a dovedit a fi un fluierist de excepţie ce a condimentat poemele lui Terente, s-a recitat după un ritm uimitor ce a înflăcărat publicul. Nu ştiu dacă în Republica Moldova a avut loc o aşa lansare de carte, atît de originală şi picantă, în scenariu s-a cuprins atît expresii umoristice cît şi adresări critice din parte poetei Lidia Grosu invitata de onoare, care a semnalat din punct de vedere analitic poemele lui R. Terente. Dar, tînărul poet a primit cu drag criticele, el a zis:” Eu nu aduc nimic nou în lumea poeticii „a scris pentru a ilustra gradul de cultură a societăţii,cît şi prin prisma poemelor a reflectat cum o carte poate avea succes pentru tînăra generaţie. Chiar şi, poemele sunt însoţite de un limbaj tipic tinerilor.
Cei prezenţi au rămas entuziasmaţi şi de felul în care au fost găzduiţi. La eveniment nu au lipsit nici reprezentanţii mass-media. Manifestarea a fost moderată de scriitorul Oleg Carp şi Vitalie Răileanu ce l-a susţinut pe tînărul debutant, pentrul talentul şi ingeniozitatea sa.

Un comentariu: