vineri, 6 iulie 2012

Deportarea din 6 iulie 1949: Cauze şi urmări


Pe data de 5 iulie la biblioteca Onisifor Ghibu s-a desfăşurat conferinţa ştiinţifico- practice „Deportarea din 6 iulie 1949: Cauze şi urmări”, manifestarea moderată de către prof. şi dr. hab. Anatol Petrencu, preşedinte INIS „ProMemoria”. La această conferinţă au fost prezenţi persoane care au fost deportate şi avînd dorinţa de a ţine câte un comunicat, de a-şi împărtăşi clipele neuitate şi tragice din anul 1949.
Invitaţii de onoare au fost Anton Moraru(prof. şi dr. hab.), Valentina Sturdza(preşedintele asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici), Iacob Cazacu (prof. de istorie), Maria Nasu(deputat PLDM)etc., care au relatat istorisiri cumplite, o batjocorie inumană asupra fiinţei umane. Partidul comunist a fost şi este un malefic care trebuie să răspundă pentru faptele sale, pentru sângele vărsat şi a căror stropi de lacrimi au pierit în urma mărului otrăvit.
Sturdza Valentina de abia ţinându-şi lacrimile, doar pentru douăsprezece minute şi-a amintit de cumplita deportare:” copil, tatăl fiind: primar, secretar partidului liberal din Basarabia, de aceea a fost condamnat la împuşcare, apoi s-a schimbat setinţa la douăzeci şi cinci de ani de închisoare.
Fiind luată de soldaţi, nu mi se dădea apă de la o fîntînă arteziană, doar  apă dintr- o balotă murdară. Fiind condamnaţi la închisoare, se băteau joc de noi, spălam podelele din închisoare. Scuturând covoare, am zărit-o pe mama ce ducea doi soldaţi, am strigat dar stăteam cu spatele. După doi ani, eram duşi la gară cu soldaţi şi cîini, de parcă eram criminali. Această siglă comunistă spune totul, secera şi ciocanul- sunt şi astăzi murdare de sîngele a oamenilor nevinovaţi, care opuneau rezistenţă acestui partid malefic.”
La această conferinţă s-a discutat despre formele şi tendinţele partidului comunist, periodizarea istorică a deportărilor, cele 3 valuri de deportări, astfel s-a ajuns concluzia că acest malefic a ucis zeci de mii de oameni, mii de copii au rămas fără mamă şi tată, case şi bunuri furate de oameni care s-au bucurat de putere şi de acea bucăţică de carne, dar nu s-a gîndit niciodată că el putea fi unul din ei şi că are acelaşi corp de carne.
Desigur, acest partid încă mai respiră,nu numai în Moldova dar şi în China ce ucide mii de oameni care se conduc după trei principii universale Adevăr-Compasiune –Toleranţă, oameni care păstrează o cultură proprie chineză,o practică de qigong Falun Dafa.  Oamenii care practică sunt închişi, bătuţi fără milă de parcă ar fi animale, nu oameni, bunurile materiale perchiziţionate, o sută de metode de tortură practicate pe corpul uman, etc. Istoria se repetă, nu trebuie să fim neglijenţi, trebuie să apărăm valorile noastre morale, să trezim inima noastră cu milă. Teritoriul basarabean a trecut prin valul de represii să nu mai permitem partidului comunist să distrugă ceea ce avem noi de prisos nouă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu