miercuri, 11 februarie 2015

Spectacol literar-muzical


„Grigore  Vieru – o Cetate de suflet pe vârful unui Munte de spirit


Această activitate este un omagiu adus scriitorului Grigore Vieru în preajma aniversării a 80 de ani de la nașterea Poetului-simbol al Basarabiei. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Direcția Generală  Educație Tineret și Sport a  municipiului  Chișinău. Astfel, au avut marea dorință de a participa cu recitaluri poetice și muzicale pe versuri de Grigore Vieru elevi de la 16 instituții de învățământ liceal din sectoarele Centru și Buiucani ale municipiului Chișinău, cât  și din suburbiile Durlești și Ghidighici.


Cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a deschis activitatea prezentând o incursiune literară despre viața și opera scriitorului Grigore Vieru, dar și despre importanța studierii și conștientizării versurilor poetului.

În alocuțiunea sa,  criticul literar Ion Ciocanu a ținut să menționeze că numele lui Grigore Vieru este astăzi pe buzele tuturor celor care sunt aproape de viața culturală a țării. Prin traducerea operelor sale, Grigore Vieru a trecut demult hotarele multor țări. În deosebitele sale  versuri poetul le-a spus copiilor adevăruri pe care ei le descifrează și le înțeleg pe parcursul întregii vieți, anume ce este dragostea de țară, față de limba maternă, de mamă, ce este demnitatea unui om care se simte liber în țara sa. Îndemnul literatului Ion Ciocanu către elevii participanți la  acest spectacol este:  să scoată din adâncul versurilor recitate sensul pe care a dorit să-l transmită Poetul cititorilor săi, trăind aceiași intensitate a  emoțiilor versului vierean.
Liuba Arion, specialist principal, metodist al DGETȘ a municipiului Chișinău, a specificat și a menționat contribuția celor care au ghidat copiii, i-au ajutat să prezinte cât mai frumos și deosebit de emotiv versurile poetului Grigore Vieru și astăzi perene în timp și spațiu. Aceștea sunt, desigur, atât profesorii de limbă și literatură română, cât și bibliotecarii din liceele respective, fapt pentru care îi felicităm.
Fiecare participant și-a ales textul literar aproape sufletului său. Elevii au dorit  să  readucă în actualitate temele majore ale creației vierene: mama, graiul, patriotismul, credința, casa părintească.
Toți cei prezenți au resimțit tainele versurilor poetului Grigore Vieru, omniprezent spiritual în Sala Nuciferă a bibliotecii noastre, privindu-ne, cu drag, de pe tabloul pictat de maestrul în artă Leonid Popescu.
Îndemnul nostru, adresat tinerilor, a fost să-l cinstim pe deosebitul Poet Grigore Vieru, care ne va surprinde mereu prin Adevăr și forța Talentului Divin.

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu