luni, 1 decembrie 2014

1 decembrie 1918 - Marea Unire : măreţ eveniment în istoria românilor


  „Duminică, 1 decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Adunarea Naţională care a decis Unirea cu România. Au venit 1228 de delegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti, apoi episcopii, delegaţii consilierilor, ai societăţilor culturale româneşti, ai şcolilor medii şi institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriaşi, ai Partidului Social  Democrat Român, ai organizaţiilor militare şi ai tinerimii universitare. Toate păturile sociale, toate interesele şi toate ramurile de activitate românească erau reprezentate. Dar pe lângă delegaţii oficiali, ceea ce dădea Adunării înfăţişarea unui mare plebiscit popular era afluenţa poporului. Din toate unghiurile ţărilor române de peste Carpaţi, sosea poporul cu trenul, cu căruţele, călări, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor, în cântări şi plini de bucurie. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.” (Extras din volumul: Desăvârşirea unităţii naţional-statale a poporului român. Recunoaşterea ei internaţională, Bucureşti. 1986).     
         Această Unire reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii. Ziua de 1 decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 – Ziua Naţională a României.
         Cu această ocazie în prima zi a lui decembrie în cadrul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc o activitate organizată în colaborare cu membrii Clubului Liceenilor Liberali, însoţiţi de Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal.
Ion Cebanu a felicitat toţi tinerii cu un eveniment important pentru românii de pretutindeni  – împlinirea a 96 ani de la Marea Unire a principatelor române. El a menţionat că : noi nu trebuie să ne uităm stămoşii de la care am provenit şi am moştenit  această ţară frumoasă.   

Liceenii  au vorbit despre oamenii care au luptat pentru libertate şi despre unitatea neamului românesc. Ei au recitat poezii patriotice de Dumitru Matcovschi şi Grigore Vieru, au interpretat un cântec istoric despre soarta poporului român.
         Această activitate s-a încheiat cu rularea unui film documentar reprezentativ – pagini din istoria Basarabiei : „Două sute de ani de străinie”.

        
 Margareta Cebotari, bibliotecar principal, a prezentat volumele de carte a expoziţiei tematice: „1 decembrie 1918 – Marea Unire: măreţ eveniment în istoria românilor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu