vineri, 19 decembrie 2014

Timpul de taină a Leonidei Lari

        Pe 19 decembrie, 2014 în Sala Nuciferică a Bibliotecii “Onisifor Ghibu” a avut loc cea de-a 4-a ediţie a Orei poeţilor celeşti, cu genericul Ora Leonida Lari. Moderatoarea  acestei întruniri a fost Veronica Postolachi, profesoară de limba şi literatura română, Liceul teoretic “Mircea Eliade”, care a menţionat că: pseudonimul Lari provine de la zeul indian  al cuvântului. Leonida Lari este autoare de proză fantastică, eseistă şi publicistă, cu o operă poetică răspândită prin traduceri, sau prezente în antologii.

   Leonida şi-a publicat prima carte de versuri, Piaţa Diolei, Ch., 1974, care confirmă o poetă receptată cu înţelegere şi chiar cu efuziune de debut. Buna primiere peste câţiva ani îşi are explicaţia în însăşi poezia cu care autoarea îşi făcea intrarea în arena competiţiilor literare, poezie de o reală prospeţime şi vogare a sentimentelor şi viziunii, stând până la un punct sub steaua tutelară a lui Blaga (confesiunea îi aparţine) şi într-un anumit contrast cu poezia mai “Chinuită” unor tineri din colegi.
   Continuând tradiţia Blagiană, adoptând mai bine zis marile sugestii positive din poesia de tinereţe a acestuia, Leonia Lari a descoperit de fapt propriul său suflet liric şi totodată lumea de predilecţie spre care se îndreaptă gândul, meditaţia şi nostalgiile sale.
   Scriitoarea Nina Slutu-Soroceanu a accentuat faptul că a cunoscut-o pe Leonida Lari prin intermediul lecturii. Dragostea pentru poezie le-a unit într-o strânsă prietenie pentru o viaţă.  
Apoi a urmat recitalul de poezie al elevilor de la Liceul Teoretic “Orizont”, Liceul Teoretic “Toader Bubuiog”, Gimnaziul “Nicolae H. Costin” şi Liceul Teoretic “Mircea Eliade”.
     Pe final au mai conferenţiat şi invitaţii speciali: scriitoarea Nina Slutu-Soroceanu, Lilia Popovici, Tatiana Merciuc şi Laura Bobescu, profesoare la Liceul “Toader Bubuiog”, Grigore Vasilache, directoril Liceului Teoretic Mircea Eliade”, Nina Negru, bibliotecară şi istoric literar la Muzeul de Literatură română “M. Kogâlniceanu”, Silvia Guzun, director, Gimnaziul “Nicolae H. Costin”. Olguţa Ionel, profesoară de limba şi literatura română, Gimnaziul “Nicolae H. Costin” a mai menţionat că: “Leonida Lari este sobră, elegantă, aristocrată, patriotă. Citindu-i opera vom simţi gustul celor mai bune poezii… poezii care ne învaţă, cultivă, şi educă.”

   Noi am mai putea spune că o sensibilitate reală strabate poezia Leonidei, reflectându-ne un suflu al marilor înfiorări în faţa tainelor lumii şi ale vieţii. Poeta are gestul larg, privirea surprinzătoare, simţirea temeinică: (Întâlnirea în cer, p.270) “Au înflorit salcâmii. Peste vale / Se-mprăştie miresmele cereşti / Şi toate, în sfârşit, ar fi la cale, / Dar tu nu eşti, tu nicăieri nu eşti. / O stranie dulceaţă-ntruna vine / Din aer şi se cere în cuvânt, / Dar nici un drum nu duce către tine, / Tu nu eşti pur şi simplu pe pământ. / De dor, pornesc şi eu pe-un gând prinspaţiu. / Las casă, masă şi serviciu, şi scris, / Mă las într-o zburare fără spaşiu, / Din închisoare într-un câmp deschis.” Probabil această Întâlnire în cer pe Marginea lacrimei conturează un deosebit profil liric, demn de un capitol aparte din Antologia Poeziei basarabene de azi.
 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu