Aventurile copilăriei şi ale adolescenţei
Expoziţie virtuală
Se apropie sărbătorile de crăciun şi odată cu ele mult aşteptata vacanţă de iarnă. Pe lângă plăcutele activităţi planificate de sărbători, vă îndemnăm să nu ignoraţi nici lectura, deoarece ea este o călătorie interioară, în lumea imaginaţiei şi creativităţii, prin care putem să ne cunoaştem pe noi înşine. Biblioteca "Onisifor Ghibu" vă propune o serie de cărţi, dintre cele mai interesante, care vă vor conduce în lumea aventurilor copilăriei şi adolescenţei.
Literatura română
Drumeş, Mihail. Elevul Dima dintr-a şaptea / Mihail Drumeş. - Bucureşti : Art, 2012. - 458 p.
Elevul Dima dintr-a şaptea reprezintă cartea de suflet a multor generaţii, care farmecă într-o măsură atât de covârşitoare de la prima lectură, încât se cere citită şi recitită, cu un nou val de emoţii, la vârste diferite. Într-o curgere alertă, aproape filmografică, romanul desfăşoară în faţa cititorilor săi aventurile lui Grig Dima care, după ce-şi petrece prima parte a vieţii la Londra, se mută la liceul Mihai Bravu din Craiova. Aflat la vârsta adolescenţei, când libertatea e deplină, iar visele sunt trăite su maximă intensitate, eroul descoperă dragostea şi odată cu aceasta fericirea, dar şi mecanismele unei lumi ruinate, pe care îşi doreşte s-o schimbe.
Eliade, Mircea. Romanul adolescentului miop / Mircea Eliade. - Bucureşti : Litera, 2009. - 460 p.
Romanul adolescentului miop pe lângă subiectul captivant pe care îl are poate fi interpretat şi ca un metaroman. Aceste două aspecte, primul inevitabil pentru fiecare operă, al doilea – tehnică practicată de marii scriitori ca Marcel Proust se contopesc perfect în creaţia lui Eliade, prezentând o „poveste” inedită a unui adolescent cu insuccese la şcoală, dar care este pe calea realizării unui roman. Adolescentului îi place să stea în mansardă, să discute cu verişoara sa pentru a-şi putea creiona personajul feminin al romanului său, să pătrundă în „interiorul” prietenilor săi pentru acelaşi scop, să mediteze, să scrie în jurnal momentele ce-l marchează ca personalitate şi „să-şi promită să înveţe matematica şi limba germană”, materii la care era corigent.
Esinencu, Nicolae. Doc / Nicolae Esinenco. - Chişinău : Ed. Lumina, 2011. - 127 p.
Este un microroman al „zbuciumul lăuntric”, care descrie lumea văzută de către un adolescent. Este descris mediul unei familii chişinăuiene şi relaţiile dintre liceeni. Autorul reuşeşte să schiţeze cele mai variate portrete şi scene de viaţă şi pătrunde în psihologia specifică trăirilor interioare ale personajului principal, un adolescent, care la un moment dat spune: „Am cincisprezece ani, lumea îmi spune Doc şi, trebuie să recunosc, nu-s acoperit, încă, de slavă". Nicolae Esinencu a reuşit să ne convingă că este un deosebit vânzător/promotor de adevăr prin însuşirea de a prinde cât mai de jos, de pe pământ, zbuciumul unei vârste, facultatea de a purta cel mai încărcat bagaj - încercările vieţii!
Sântimbreanu, Mircea. R ecreaţia mare / Mircea Sântimbreanu. - Chişinău : Ed. Prut Internaţional, 2007. - 235 p.
Mircea Sântimbreanu a scris pentru cei mici o literatură mare. În Recreaţia mare autorul a reunit multe din povestirile sale anterioare. Principalele atribute ale cărţii lui Sântimbreanu sunt, într-adevăr, fantezia bine temperată, dublată de umor şi ironie, oralitatea stilului, precum şi grija de a schimba tiparele compoziţionale şi clişeele genului practicat. Astfel, el aduce destule inovaţii tematice: intenţia moralizatoare se derobează într-o proză cu inserţii SF (A se feri de umezeală), în animisme umoristice. Toate aceste îl califică pe autor drept posesorul unui mare talent, harnic şi constant dedicat generoasei pasiuni puse în slujba educării copiilor.
Tudoran, Radu. Toate pânzele sus / Radu Tudoran.
- Bucureşti : Art, 2009. - 510 p.
Romanul
prezintă aventurile echipajului goeletei Speranţa în drumul
său spre Ţara de foc. Personajul principal este Anton Lupan, căpitanul navei,
pentru care îndeplinirea acestei misiuni reprezintă un vis dintotdeauna şi o
obligaţie morală extrem de puternică faţă de un vechi prieten, Pierre Vaillant,
cu care studiase ingineria în Franţa şi cu care plănuise totul. Radu
Tudoran însuşi a călătorit pe mările şi fluviile globului pământesc, a fost
fascinat de lumea diversă a porturilor, de neprevăzutul firelor alunecoase
nestatornice şi a transmis această pasiune şi personajelor romanului său.
Literatura universală
Carroll, Lewis. Allice în ţara minunilor ; Alice în lumea oglinzii / Lewis Carroll ; trad. : Lucian Popa. - Bucureşti : Adevărul, 2012. - 288 p.
Lewis Carroll cunoaşte un succes uriaş după publicarea cărţii Alice în Ţara Minunilor, care i-a adus o netrecătoare glorie. Peste câţiva ani scoate volumul Alice în Lumea Oglinzii (Through the Looking Glass), o continuare a aventurilor lui Alice. De partea cealaltă a oglinzii misterioase dispare hotarul dintre real şi imaginar, dar continuă lupta pentru bine şi frumos. Editura Adevărul a unit aceste două istorii într-o singură carte, care a captat interesul cititorilor de vârste diferite.
Dickens, Charles. Aventurile lui Oliver Twist / Charles Dickens ; trad. : Teodora şi Profira Sadoveanu. - Piteşti : Ed. Herra, 2007. - 512 p.
Acest roman este un strigăt de mânie împotriva sistemului azilurilor pentru săraci, contra nedreptăţii cu care erau trataţi copiii neajutoraţi. Naratorul ne spune povestea unui orfan pe nume Oliver Twist din Anglia secolului al XVIII-lea. Rămas orfan la naştere, este crescut pana la vârsta de 9 ani într-o casă de muncă de la marginea Londrei, unde traiul copiilor era unul greu şi plin de foamete şi suferinţă. De la vârsta de 9 ani acesta este angajat ca ucenic la pompele funebre ale domnului Sowerberry, fiind bocitor la înmormântări. Când credea că destinul îi începe să surâdă, lucrurile iau o întorsătură urâtă şi acesta fuge la Londra spre un destin mai bun, spera el.
Dostoievski, F.M. Adolescentul / F.M. Dostoievski ; trad. : Antoaneta-Lilianan Olteanu. - Bucureşti : Adevărul Holding, 2011. - 647 p.
„Adolescentul ilustrează perfect o erupţie originală de imagini, avântul vizionar dostoievskian. Este o viziune care depăşeşte cadrul vieţii ruseşti, ţintind spre universalitate” Jacques Catteau. Dostoievski a arătat viaţa sufletească în mişcarea ei imediată şi devenirea reală a acestei vieţi a adus-o în locul caracterizării prin definiţii şi scheme generale, în locul rezumatelor şi surogatelor logice uzate în psihologia literară veche. Diferit ca ton de celelalte capodopere ale scriitorului, romanul Adolescentul ocupa un loc aparte in creaţia dostoievskiana, fiind istorisit din perspectiva unui tânăr de nouăsprezece ani, ale cărui imaturitate, prospeţime şi naivitate se reflecta magistral in vocea narativă.
Dumas, Alexandre. Cei trei muşchetari / Alexandre Dumas ; trad. : Marius Zavastin. - Bucureşti : Adevărul Holding, 2011. - 361 p.
Cei trei muşchetari este un roman care relatează aventurile tânărului d'Artagnan după ce soseşte la Paris în urmărirea visului său de a deveni un muşchetar al regelui. D'Artagnan nu este însă unul din muschetarii din titlu; acesta se referă la prietenii săi Athos, Porthos şi Aramis. Prin „Cei trei muschetari” Dumas creează un roman de aventuri de succes, de factură romantică, îmbogățit cu toate „ingredientele” care puteau face reţeta celebră: mizează pe un erou excepţional, îndrăzneţ şi dornic de peripeţii, îi oferă evenimente spectaculoase, periculoase, lasă să alterneze scene de luptă cu unele de dragoste.
Hoffmann, E.T.A. Urciorul de aur ; Spărgătorul de nuci / E.T.A. Hoffmann ; trad. : Al. Philippide, G. Gusti. - Chişinău : Ed. Prut Internaţional, 2011. - 183 p.
„Maestru al fantasticului, deschis spre grotesc şi ironie”, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann este cunoscut şi îndrăgit şi astăzi de către tinerii cititori pentru celebrele sale basme Urciorul de aur şi Spărgătorul de Nuci. Întâmplările ciudate şi suferinţele studentului Anselmus iau sfârşit odată cu căsătoria sa cu frumoasa Serpentina, fiica arhivarului Lindhorst, de la care primeşte ca zestre urciorul de aur, proprietatea ei. Ajunge la ţintă prin forţa sa lăuntrică, prin credinţă şi cunoaştere. „Poart-o adânc în suflet pe cea care te iubeşte, îl povăţuieşte arhivarul, şi vei contempla atunci minunile splendide ale urciorului de aur şi vei fi fericit mereu...”.
Malot, Hector. Singur pe lume / Hector Malot ; trad. : Manuela Coravu. - Bucureşti : Adevărul Holding, 2009. - 523 p.
Singur pe lume este povestea unui orfan, micul Rémi,
care trăiește în casa
unei femei, tuşa Barberin. Soţul acesteia, zidarul Jerome, suferă un accident
grav fiind astfel nevoit să îl închirieze pe copil unui proprietar de
circ, Vitalis, care dădea mici reprezentaţii alături de un căţel, Capi, care-i
conduce pe Dolce și Zerbino, alţi căţei artiști şi pe Sufleţel, o maimuţă dresată. Romanul se termină
în momentul în care Rémi reuşeşte să-şi regăsească, cu ajutorul lui Mattia,
familia.
Stevenson, R.L. Comoara din insulă / R. L. Stevenson ; trad. : Alexandru Cosmescu. - Bucureşti : Litera, 2013. - 277 p.
"Opunând extraordinarul realităţii cotidiene, Stevenson voia să dezvolte sentimentele cele mai alese: neastâmpărul, cutezanţa, hotărârea, pasiunea, curiozitatea, nobleţea, elocvenţa şi prietenia, pentru ca tradiţiile acestor însuşiri preţioase să nu dispară" (Tudor Paladi). Comoara din insulă este un roman care relatează întâmplările unui băiat de cincisprezece ani, un grup de marinari şi o bandă de piraţi care încearcă să găsească o comoară. Prima apariție a romanului a fost în 1883, sub numele de The Sea-Cook.
Verne, Jules. Căpitan la cincisprezece ani / Jules Verne ; trad. : Simona Schileru ; Anghel Ghiţulescu. - Ch. : Prut Internaţional, 2011. - 392 p.
Căpitan la cincisprezece ani este un roman de aventuri care tratează problema sclaviei, în primul rând cea a comerţului cu sclavi. Tânărul orfan Dick Sand este mus (elev marinar) la bordul bricului-goeletei Piligrim, comandată de căpitanul Hull. După un sezon slab de pescuit, baleniera pleacă din Noua Zelandă pentru a reveni în America. În cursul călătoriei de întoarcere se petrec câteva evenimente cruciale pe care urmează să le aflaţi lecturând cartea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu