Colectivul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a pregătit pentru ziua de 12 septembrie un divers program de activităţi pentru a reuşi să atragă iarăşi atenţia vizitatorilor din Parcul Valea Trandafirilor către carte, artă, pictură. Deoarece a început un nou anotimp, le-am propus micilor vizitatori un program autumnal. Astfel am promovat colecţiile bibliotecii în cadrul expoziţiilor tematice cu generice respective programului ales de noi: „Calendarul anotimpurilor” şi „Toamna în pictură”.
Am pezentat cărţi despre natura ce ne înconjoară, iar în cadrul
orelor de lectură copiii au aflat mai multe informaţii despre anotimpuri: „Legenda toamnei” (cuprinsă în cartea „Timpul
care dăinuie” de Marcela Mardare), mini-enciclopedia „Pădurea” i-a informat
despre schimbările autumnale din natură, iar din cartea „Vesel îndrumar pentru
vestiar” de Ion Anton, ei au aflat cum se schimbă „Garderoba anului” în acest
anotimp.
Bibliotecara Liuba Muntean a alcătuit şi a propus copiilor să participe la rezolvarea a două rebusuri cu teme specifice programului nostru: „Cine trăieşte în pădure?” şi „Ce creşte în pădure?”. Sub îndrumarea ei, copiii au găsit repede răspunsurile corecte, care au reieişit din ghicitorile sau poeziile despre natură selectate din timp.
Pe parcursul zilei mai mulţi doritori au participat la un atelier de creaţie cu genericul „Cum văd eu toamna”, moderat de bibliotecara Aurelia Staci. Ca rezultat, la finele zilei Trolleybook-ul a fost înfrumuseţat cu un tablou inedit: „Toamna în pădure”, alcătuit din piese autumnale decupate din hârtie şi lipite pe o coală mare.
În cadrul altui atelier, cu genericul „Sipeţelul cu surprize”, doritorii au confecţionat din hârtie cartonată o cutiuţă originală, în care au primit şi câte un cadou deja – dulciuri din partea bibliotecii noastre. Pentru participanţii la activităţi am pregătit mici cadouri: pixuri, creioane colorate, bomboane ascunse în nuci înfrumuseţate cu lentuţe multicolore. Nucile noastre cu „surprize” au fost şi dulci şi educative, deoarece, deschizându-le, ei găseau acolo o bomboană învelită într-o fişă pe care era scris un proverb sau zicătoare populară: „Nu sta locului, că îţi stă şi norocul!”, „Nu face altora ceea ce nu-ţi place ţie”; „Cine ştie carte are patru ochi!” etc.
În această zi vizitatorii Trolleybook-ului au avut posibilitatea de a participa la realizarea Proiectului "1000 de cocori pentru pace în Ucraina" iniţiat de NPO Sun Culture Center Japan şi susţinut de ONG Universal Peace Federation Moldova. Sub îndrumarea dnei Nobuko Omori, preşedintele Sun Culture Center Japan, ajutaţi de cîteva voluntare de etnie japoneză şi desigur cu ajutorul traducătoarei, toţi doritorii, de la mic la mare au reuşit să confecţioneze Cocorii Păcii. Totodată ei au aflat mai multe despre legenda Cocorilor Păcii. Desigur acesta a fost un punct de atracţie deosebit de neobişnuit pentru vizitatorii Trolleybook-ului.
Deci,
proiectul BM „B. P. Hasdeu” „Trolleybook
– cartea cu antene” îşi continuă cu succes activitatea şi în luna septembrie.
Despre
necesitatea şi impactul pozitiv a unor astfel de proiecte ne-au vorbit înşişi chişinăuienii, unul din
mesaje lăsate pe panoul din faţa Trolleybook-ului fiind: Copiii au nevoie de cărţi bune şi oameni buni !
Postat de : Margareta Cebotari
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu