joi, 5 iunie 2014

Ocrotim natura - ocrotim viaţa!


Expoziţie virtuală 

Ziua Mondială a Mediului


Natura este singura carte în care fiecare filă păstrează câte un adevăr. 
Johann Wolfgang von Goethe


                                 
Almanahul curiozităţilor naturii : Pentru elevi / coord : Ioan Ilaş, Ana Ilaş, Boris Crăciun [ş.a.]. - Iaşi : Casa Ed. Regina, 2007. - 192 p.
O carte care îi va ajuta pe copii să cunoască atât lumea dispărută a dinozaurilor, cât şi multe fenomene captivante din natură: peşteri fantastice, plante gigantice şi plante pitice, curiozităţi despre peşti şi diferite animale, cum ne va afecta efectul de seră şi încălzirea globală a Terrei. Pentru a intriga mai mult copiii curioşi, autorii au inclus în acest almanah rebusuri, integrame şi alte jocuri cognitive.






Calitatea mediului / ed. îngr. de Mihail Coca. - Chişinău : Cartier, 1999. - 204 p.
Prezenta culegere de documente, intitulată semnificativ "Calitatea mediului", inserează o serie de documente ce se referă la activităţile menţionate şi are destinaţia să familiarizeze cu aceste documente specialiştii de diferite ranguri, personalul organizaţiilor private şi neguvernamentale, activitatea cărora are tangenţe cu protecţia mediului, cât şi profesorii şi studenţii din instituţiile de profil din republică.






Moscovici, Serge. Despre natură / Serge Moscovici. - Chişinău, 2004. - 242 p.
Ecologia este pe cale să devină o cultură mondială. Serge Moscovici ne aminteşte că natura este şi opera noastră şi că avem mereu mai multe responsabilităţi faţă de ea. Ecologia este expresia unei modernităţi împinse la extrem. Trebuie să amplificăm conştiinţa ecologică şi politică a epocii, având în perspectivă ideea pregnantă că, operând o revoluţie în ştiinţă şi în conştiinţe, ecologia nu se va impune decât dacă va deveni un veritabil fenomen cultural.





Natura rezervaţiei "Plaiul Fagului". - Chişinău, 2005. - 432 p.

Rezervaţia Naturală de Stat "Plaiul Fagului" este amplasată în partea de nord-vest a Podişului Central al Codrilor şi se caracterizează prin anumite particularităţi specifice, condiţionate de poziţia geografică.








Opriş, Tudor. Mica enciclopedie a prieteniilor din natură /  Tudor Opriş. - Bucureşti, 2007. - 96 p.

Tudor Opriş a reuşit să prefacă uimitoarea împărăţie a naturii într-un tărâm mirific, unde ştiinţa merge mână în mână cu poezia, tainele naturii dezlănţuie poveşti şi legende, sufletul omului se înfrăţeşte mai intim şi mai cald cu florile şi animalele într-o armonie pe care nu avem dreptul să o tulburăm şi s-o distrugem.





Pora, Eugen. Omul şi natura / Eugen Pora. - Cluj-Napoca, 1975. - 291 p.

Prezentul volum conţine gândurile autorului faţă de câteva din problemele actuale ce se referă la relaţia dintre om şi natură. Importanţa lor pentru viaţa naturii de azi şi de mâine, cât şi pentru omul actual şi de viitor, constituie trăsătura comună a acestor materiale, ce la prima vedere par disparate.







Protecţia mediului în Republica Moldova. - Chişinău, 2007. - 64 p.
Protecţia mediului înconjurător este o prioritate globală. Raportul în cauză are drept scop de a reda informaţia actuală despre starea mediului şi resurselor naturale în Republica Moldova şi de a prezenta priorităţile de mediu, sarcinile principale, precum şi problemele de domeniu.








Tofan-Burac, Tatiana. ABC-ul naturii / Tatiana Tofan-Burac. - Chişinău, 1998. - 80 p.
ABC-ul naturii este o lucrare concepută ca un ghid util tuturor celor care doresc să cunoască elementele componente ale mediului înconjurător din Republica Moldova şi problemele legate de protejarea şi conservarea sa. Integrarea europeană a Republicii Moldova depinde în mod direct de modul în care problemele de mediu sunt conştientizate în întreaga lor complexitate şi de nivelul de cunoaştere a valorilor naturii din acest spaţiu de către fiecare locuitor.





Tufescu, Victor. Ecologia şi activitatea umană / Victor Tufescu. - Bucureşti, 1981. - 406 p.
Prin cunoaşterea ecologiei poate fi rezolvat cu succes antagonismul din ce în ce mai dramatic dintre om şi natură, dintre cerinţele inexorabile ale dezvoltării sociale actuale şi imperativul conservării echilibrelor fundamentaleale biosferei. Este o tonifiantă perspectivă de optimism faţă de îngrijorările provocate de expansiunea demografică şi de dezastrele crescânde ale poluării.






Teuşdea, Valer. Protecţia mediului / Valer Teuşdea. - Bucureşti, 2000. - 288 p.
Protecţia mediului se bazează pe descoperirea cauzelor care îl afectează şi evitarea acestora, reducerea consecinţelor şi eliminarea lor într-o proporţie cât mai însemnată, pentru prosperitatea omului şi a umanităţii. Protecţia mediului se realizează prin utilizarea raţională a resurselor naturale, conform principiului dezvoltării durabile prin prevenirea şi combaterea poluării de toate felurile şi a efectelor dăunătoare a fenomenelor naturale.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu