joi, 26 iunie 2014

Sănătatea contează – spune nu drogurilor!

26 iunie – Ziua de lupta împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri


             În fiecare an, începând din 1987, la data de 26 iunie, se celebrează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, zi decisă de Adunarea Generală a ONU, ca o expresie a implicării acestei organizaţii în consolidarea acţiunilor şi cooperării la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate fără consum abuziv de droguri. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia opiniei publice şi guvernelor din întreaga lume faţă de o stringentă şi actuală problemă de sănătate publică - consumul de droguri.

Expoziţie virtuală



Blume, Arthur W. Consumul şi dependenţa de droguri: ghid practic de evaluare, diagnostic şi tratament / Arthur W. Blume ; trad. : Miruna Andriescu, Florin Sia. – Iaşi : Polirom, 2011. – 472 p.
Consumul de droguri a devenit un fenomen îngrijorător, căruia medicii şi psihologii îi acordă o atenţie specială. Autorul acestui volum adoptă perspectiva biopsihosocială asupra adicţiilor în vederea unei înţelegeri cât mai complete a acestora şi totodată, a construirii unor terapii cât mai eficiente. El pune la dispoziţie un ghid cu ajutorul căruia se pot identifica problemele legate de droguri, să se elaboreze un plan terapeutic eficient sau un program de recuperare şi de prevenire.

Bolile importante / coord. Yves Morin; trad. de Claudia Apostu. – Bucureşti : Enciclopedia RAO, 2002. – 192 p.
Consumul repetat de droguri antrenează o obişnuinţă fizică a organismului. Drogurile interferează cu mecanismele neurologice şi biologice, în special cu substanţele chimice care transmit mesajele în celulele sistemului nervos şi se fixează pe receptori specifici ai creierului. 

Carr, Allen. În sfârşit, nefumător : metoda uşoară a lui Allen Carr / Allen Carr ; trad. : Oana Vlad. – Bucureşti : Humanitas, 2010. – 200 p.
Metoda uşoară a lui Allen Carr şi-a dovedit până acum eficacitatea deopotrivă în rândul femeilor şi al bărbaţilor. Femeile se confruntă însă cu mai multe probleme în încercarea de a se lăsa de fumat, şi aceasta pentru că sunt supuse unor asocieri mai puternice, vehiculate intens în societate, precum asocierea dintre ţigări şi modă. Ca răspuns la preocupările specific feminine în procesul de înlăturare a nicotinei din viaţa lor, Allen Carr demontează în această carte toate miturile şi prejudecăţile încurajate de producătorii de tutun, de societate, dar şi de metodele de renunţare la fumat cu ajutorul voinţei. Teza lui susţine că te poţi opri din fumat chiar astăzi, simplu, pentru totdeauna, fără să fie nevoie de voinţă şi fără să iei în greutate. Miile de scrisori de mulţumire din partea cititoarelor foste fumătoare stau mărturie că metoda uşoară funcţionează.

Gaudet, Etienne. Drogurile şi adolescenţa : răspunsuri la întrebările părinţilor / Etienne Gaudet ; trad. : Deliana Vasiliu. – Ed. 2-a. – Bucureşti : Minerva, 2007. – 128 p.
Colecţia Omul de lângă tine pe care editura Minerva o propune cititorilor cu acest titlu aduce în discuţie problemele delicate privind raporturile dintre părinţi şi copii. Majoritatea conflictelor dintre generaţii are la bază neînţelegerea reciprocă, neacceptarea valorilor celorlalţi. Drogurile şi adolescenţa, iată o combinaţie care riscă să devină explozivă şi în faţa căreia părinţii se simt neputincioşi. Această carte nu conţine adevăruri sau reţete miraculoase. Dar te face să reflectezi şi ulterior să acţionezi. 

Holford, Patrick. Spune nu cancerului / Patrick Holford ; trad. : Emanuela Grigoriu. – Ch. : Proeditorial, 2003. – 232 p.
Nici un diagnostic nu induce mai multă spaimă în inimile pacienţilor, decât cel de cancer. Cancerul reprezintă astăzi ceea ce ciuma trebuia să fie reprezentat în sec. al VIII-a. Evitarea sau reducerea substanţelor cancerigene dar şi întărirea imunităţii reprezintă elemente de evitare apariţiei cancerului. Una din cauzele apariţiei şi dezvoltării cancerului în organism este consumul fumatului, alcoolului şi a drogurilor. Consumul acestora duce la apariţia multor boli, transformându-se sub formă de cancer. Această carte duce la învăţarea reducerii acestor riscuri.

Morin, Yves. Prevenirea şi tratamentul principalelor afecţiuni / coord. Yves Morin ; trad. de Claudia Apostu. – Bucureşti : Adevărul holding, 2011. – 192 p.
Adolescenţii şi tinerii adulţi sunt categorii deosebit de vulnerabile la consumul de droguri ilicite. Prevalenţa consumului de droguri în rândul tinerilor este de 2 ori mai mare decât în rândul populaţiei generale. Presiunea grupului pentru a experimenta drogurile ilicite este puternică iar stima de sine este adesea scăzută. De asemenea, cei care consumă droguri ilicite tind să fie dezinformaţi sau incorect informaţi, sau insuficient de conştienţi privind riscurile pentru sănătate ale acestui consum. Ce este un drog ? Este o substanţă naturală sau sintetică, solidă, lichidă sau gazoasă care, o dată pătrunsă în organism (ingerată, inhalată sau injectată), modifică percepţia propriei persoane şi a realităţii din jur, schimbând modul de a simţi, a gândi şi comportamentul.
  
Necula, Virgil. Fumatul / Virgil Necula. – Bucureşti : Ed. Medicala, 1971. – 128 p.
Dintre toxicele care sunt la îndemâna omului modern, cel mai răspândit, imediat după alcool, este tutunul. Fumatul tutunului este practicat astăzi de milioane de oameni, în clipele de tensiune nervoasă. Mulţi oameni au impresia că fumul de ţigară reprezintă un stimulent al minţii şi al corpului. Obiceiul de a fuma este legat de plăcerea pe care o simte fumătorul şi de aceea se pare că este foarte greu de renunţat la el. această plăcere devenind poarta a numeroase boli.

Seiman, Daniel F. Lasă-te de fumat în 30 de zile / Daniel F. Seiman ; trad. : Graal Soft. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2010. – 182 p.
După 20 de ani de cercetări în domeniu şi nenumăraţi pacienţi vindecaţi, dr. Seidman vă oferă o carte extrem de valoroasă, care vă va ajuta să renunţaţi definitiv la ţigări. Cu ajutorul programului său de 30 de zile, atent structurat, dar simplu şi la îndemâna oricui, veţi depăşi toate obstacolele şi veţi redeveni stăpâni pe propria viaţă.
Descoperiţi ce fel de fumător sunteţi: social, îngrijorat de luarea în greutate, emoţional sau contextual. În funcţie de categoria în care vă încadraţi, aveţi nevoie de o anumită metodă. Spre deosebire de Allen Carr, dr. Seidman încurajează folosirea terapiei de înlocuire a nicotinei (plasture, gumă, spray nazal). În plus, relatarea unor cazuri concrete vă va ajuta să înţelegeţi că nu dependenţa fizică este cel mai mare obstacol, ci cea emoţională.

Scrivner, Jane. Dezintoxicarea totală : 6 modalităţi de a vă revitaliza stilul de viaţă / Jane Scrivner. – Ch. : ARC, 2002. – 224 p.
Cartea conţine şase modalităţi de a vă revitaliza stilul de viaţă. Fiecare modalitate este diferită şi este concepută pentru a răspunde unor necesităţi specifice. Desigur, este inutil să fă dezintoxicaţi dacă mediul în care trăiţi este unul haotic, aşa că dezintoxicarea totală vă arată cum să scăpaţi de toate aceste toxicoze. 

Toxicologie şi toxicoze / coord. : Em. Şuţeanu. – Bucureşti : Ed. Didactică şi pedagogică, 1995. – 192 p.
Există oare soluţii miraculoase pentru prevenirea consumului de droguri, de alcool? Din ferericire, nu! Problemele, suscitate de consumul de alcool, au fost mereu în atenţia societăţii umane. În anumite perioade de timp ele nu doar puneau în gardă autorităţile ţărilor, ci şi determinau şi luarea diferitor măsuri de control asupra consumului de alcool şi de droguri. Astfel de măsuri temporar ameliorau situaţia, însă nu o rezolvau, indiferent de durata de aplicare a lor.

Vasiliev, Tudor. Consumul alcoolului şi sănătatea publică în Republica Moldova, 1981-1995 / Tudor Vasiliev, Mihail Zineac. – Ch. : Pontos, 2002. – 160 p.
Lucrarea pune în discuţie chestiunea privind consumului de alcool şi sănătatea publică. Este abordată corelaţia dintre nivelul de consum al alcoolului şi unii indici ai sănătăţii publice. Sunt arătate corelaţii dintre indicii sănătăţii publice şi nivelul consumului de alcool. Lucrarea este destinată medicilor specializaţi în igiena socială şi managementul sanitar, etc., şi poate servi ca material didactic pentru funcţionarii instituţiilor statale şi obşteşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu