miercuri, 3 iunie 2015

S-a încheiat Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova cu multe premii

Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova s-a încheiat cu ceremonia de premiere a laureaţilor concursului „Scopri l’Italia tra le pagine di un libro”, în  Ziua Naţională a Republicii Italiene.
Concursul s-a desfăşurat sub forma unui eseu în limba italiană cu titlul „Italia între paginile unei cărţi”, destinat elevilor şi studenţilor din Republica Moldova. Studenţii moldoveni au avut la dispoziţie termen limită pentru a trimite lucrarea la următoarea adresa electronică: info@italiamoldavia.org în conformitate cu indicaţiile prevăzute în regulament.
Câştigătorii concursului de eseu „Italia între paginile unei cărţi” au devenit studentele de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din R. Moldova.
Premiul pentru originalitate, creativitate şi bună cunoaştere a limbii şi culturii italiene l-a obţinut studenta Sajin Crina.
Locul III pentru cel mai bun eseu l-a primit studenta Leahu Irina.
Locul II pentru cel mai bun eseu l-a primit studenta Banare Cătălina.
Premiul cel mare  de a face un stagiu de voluntariat la Biblioteca Municipală din Laveno Mombello (Italia) şi locul I pentru cel mai bun eseu l-a primit studenta Nina Cătălina.

Câştigătorilor le-au fost înmânate diplome de merit şi câte un set de carte în limba italiană.
Cu un cuvânt de salut a venit directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul şi istoricul literar, Vitalie Răileanu care a specificat că: „În sine cultura italiană întruchipează cultura mondială, care a fost şi rămâne o formă aparte de a iubi frumosul, de a iubi Lumea”.
Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova, desfăşurată la Chişinău, reprezintă o ocazie importantă de promovare a limbii şi patrimoniului cultural Italian care trezeşte un viu interes din partea cetăţenilor din Republica Moldova, a concluzionat Gian Luca del Marco, Preşedintele Asociaţiei Italia-Moldova.
Pe parcursul desfăşurării Săptămânii Culturii Italiene în Republica Moldova au fost organizate şi alte importante activităţi literare, legate de modul de scriere şi de lectură, realizate în colaborare cu Asociaţia Culturală „Il Furore dei Libri” din Rovereto. Astfel, a avut loc prezentarea antologie Parole Istrada - Cuvinte pe stradă …în lume” , care cuprinde scurte povestiri ale autorilor italieni, traduse în română graţie Ecaterinei Deleu şi unei contribuţii acordate de Ministerul Italian de Externe. Deosebita expoziţie de fotografie, cu imagini din Provincia Varese, cu genericul „Ţara lacurilor: între artă şi natură” realizată de către fotograful italian Luca Leone şi vernisată la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost un alt eveniment important. O frumoasă expoziţie de carte ce reprezintă valorile social-culturale ale Italiei şi o expoziţie itinerantă de postere Cuvinte pe stradă”, care întruchipează 10 povestiri de proză scurtă câştigătoare la Concursul „Lasă-mă să trec”, organizat într-o provincie din Italia rămâne a fi o pagină destul de originală a evenimentului. Expoziţiile vor fi expuse la Chişinău până pe data de 14 iunie.
La final, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu a invitat publicul şi pentru anul viitor să participe la activităţile din cadrul Săptămânii Culturii Italiene în Republica Moldova, desfăşurate la Biblioteca „Onisifor Ghibu” – „o bibliotecă atât de primitoare, unde Porţile grele ale cunoştinţelor se deschid spre cititori”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu