Tradiţia celebrării femeii datează încă din vremea grecilor. Pe atunci, inclusiv măreţii zei din Olimp aveau o zi în care sărbătoreau pe zeiţa Rhea, zeiţa-mamă a tuturor, asociată deseori cu pământul.
Astfel, odată cu ei şi pământenii sărbătoreau femeia-mamă, creatoarea tuturor fiinţelor vii şi simbol al renaşterii perpetue. Astăzi, ziua de 8 martie celebrează femeia la toate vârstele, zâmbetul, gingăşia, generozitatea şi dăruirea ei.
Astfel, odată cu ei şi pământenii sărbătoreau femeia-mamă, creatoarea tuturor fiinţelor vii şi simbol al renaşterii perpetue. Astăzi, ziua de 8 martie celebrează femeia la toate vârstele, zâmbetul, gingăşia, generozitatea şi dăruirea ei.
Ziua de 8 martie, motiv de bucurie pentru doamne şi domnişoare. Se dăruiesc flori, se fac cadouri, se venerează femeia. Puţini ştiu că Ziua Internaţională a femeii marchează, de fapt, o comemorare. În urmă cu 100 de ani, într-un incediu dintr-o fabrică din New York, şi-au pierdut viaţa numeroase muncitoare. Angajatele fabricii americane de textile au declanşat un protest faţă de condiţiile de muncă, iar initiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind “Ziua Internaţinală a Femeii”.
În anul 1910, la Internaţionala Socialistă din Copenhaga, s-a hotărât ca o zi pe an să fie consacrată sărbătoririi pe plan Internaţional a femeii muncitoare, iar în anul 1977, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis ca această zi să fie 8 martie.
În ţările Europei Occidentale, această zi este asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare, transmit agenţiile internaţionale de presă. În Italia, de exemplu, de 8 martie sunt organizate reuniuni – nu lipsite de teme şi polemici politice, cu accent pe afirmarea drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii, transmite agenţia ANSA.
În ţările baltice, pe 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei. Copii dăruiesc mici cadouri şi flori mamelor. Tot în această zi, barbaţii oferă flori femeilor care le sunt aproape, în semn de mulţumire, respect şi iubire.
Martie: semne şi tradiţii
1 martie. Dacă din primele zile primăvara se dezlănţuie, însemnă că minte şi nu trebuie crezută. Primăvara timpurie însemnă că vara vor fi multe zile posomorâte.
2 martie. Ziua calendaristică a zăpezilor de primăvară.
6 martie. Ziua căldurasă – semn bun.
8 martie. Nu e exlusă răcirea timpului de pe 8 pe 15 martie. Treburile începute azi au succes.
16 martie. Luna martie secetoasă, aprilie umedă şi ploioasă şi luna mai rece, vor aduce roadă bogată.
21 martie. Vremea din ziua aceasta va ţine două săptămâni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu