vineri, 5 august 2016

Chișinău comori ascunse - 580 de ani


Chișinău comori ascunse - 580 de ani


Biblioteca principală a capitalei, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” desfăşoară anual Decada Chişinău - oraşul meu, scopul fiind promovarea şi valorificarea patrimoniului istoric şi cultural al capitalei noastre. 
Cu acestă ocazie biblioteca ”Onisifor Ghibu” vă oferă o expoziție de cărți: 
Pe 17 iulie Chișinăul a împlinit 580 de ani de la prima atestare documentară cunoscută. Pentru prima dată, numele de Chișinău a fost pomenit într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436, la Vaslui. Mai exact, e vorba de o Carte Domnească de Întăritură. Prin acest act, domnii Țării Moldovei Ilie și Ștefan, au dat și i-au întărit lui Oancea-logofăt pentru credincioasă slujbă mai multe sate pe Răut, Ichel și Bâc, între care Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți. În document se precizează printre reperele naturale ale hotarului moşiei lui Oancea Logofătul „…și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii”. Se presupune că izvorul amintit în hrisov curgea la poalele Colinei Măzărache, acolo unde s-au construit primele case ale localității, iar acum se află cea mai veche biserică din Chișinău. Multă vreme acest document nici nu se afla în Republica Moldova. Se știa doar că zace undeva în arhivele Poloniei.
În 2013, un grup de tineri pasionați de istoria Moldovei s-a mobilizat pentru a da de urmele documentului. „Ideea aceasta a venit atunci când tinerii au fost în vizită la Cernăuți cu mai mulți prieteni și au fost mirați de faptul că în centrul orașului era un stand mare cu copia primei atestări a orașului Cernăuți. Și sau gândit de ce nu am avea și la Chișinău așa ceva? Au mers la Muzeul Național de Istorie și au înțeles că nici actul, nici copia acestuia nu se află în țară, ci în Polonia, de unde era complicat de adus”. Istoricii şi muzeografii spuneau că documentul se află fie la Varşovia, fie la Cracovia. După unele căutări, tinerii au reușit să afle că actul se păstrează în Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din capitala Poloniei. Procedura de obținere a unei copii a durat câteva luni. Tinerii au declarat că polonezii au fost receptivi și au explicat pașii ce trebuie făcuți. Copia solicitată a costat puțin peste 1000 de lei. Ulterior, aceasta a fost donată Muzeului Național de Istorie.  Directorul adjunct pentru relații cu publicul al muzeului, Aurelia Cornețchi, ne-a declarat recent că muzeul a trimis o cerere colegilor polonezi pentru a obține un facsimil, adică o reproducere exactă a Cărții Domnești de Întăritură din 1436. În prezent, publicul poate vedea copia mărită a documentului, care este scris în limba slavonă, iar numele localității este pomenit în rândul zece al textului. Rămâne totuși întrebarea, cum de a ajuns acest document în Polonia. De multe ori, când situația politică din Țara Moldovei devenea dificilă, o parte din boieri se refugiau la curtea regilor polonezi. În aceste condiții, erau luate și avuțiile boierești, inclusiv actele ce confirmau dreptul de proprietate asupra moșiilor din Moldova. O altă explicație dată de istorici este și faptul că Țara Moldovei și Polonia aveau hotar comun în sec. al XV-lea, ceea ce facilita relații mai strânse între oameni și circulația de bunuri.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu