joi, 16 ianuarie 2014

Lecturi în timpul liber

 Dragi iubitori de carte, din ultimile intrări în colecţiile Bibliotecii "Onisifor Ghibu", am ales să vă prezentăm câteva volume artistice care, cu siguranţă,
 vă vor atrage atenţia prin conţinuturile  captivante. 

Expoziţie virtuală


Chamberlain, Ddiana. Înainte de furtună /  Diana Chamberlain ; trad. : Ruxandra Târcă. – Bucureşti, 2012. – 444 p. 
 
Andy Lockwood, un adolescent de cincisprezece ani, este diferit de colegii săi de generație - spune tot ce-i trece prin minte, nu poate anticipa consecințele faptelor sale și se comportă mai degrabă ca un copil. Dar mama lui vede doar un băiat cu o inimă la fel de mare ca oceanul. Laurel Lockwood și-a pierdut fiul o dată din cauza neglijenței. Și-a petrecut restul vieții hotărâtă să-și răscumpere greșelile și a reușit să devină un părinte afectuos și protector – poate chiar exagerat de protector. În cele din urmă, este de acord să-l lase pe Andy să participe la un eveniment social al bisericii locale – decizie care o îngrozește când lăcașul este distrus de un incendiu. Andy supraviețuiește însă și, în mod remarcabil, salvează mulți copii din flăcări. Laurel asistă la transformarea fiului ei într-un erou, iar restul lumii ajunge să-l descopere pe Andy cel știut de ea, băiatul sufletist și demn de încredere. Atunci când suspiciunile privind originea incendiului se îndreaptă asupra lui Andy, Laurel trebuie să se întrebe cât de bine îşi cunoaște fiul... și cât de departe va merge ca să-și țină promisiunea de a-l ocroti mereu.


Cremer, Andreea. Blestemul lupilor / Andreea Cremer ; trad. : Smaranda Câmpeanu. – Bucureşti, 2012. – 328 p.

Când se trezeşte in cartierul general al Căutatorilor, duşmanii ei dintotdeauna, Calla Tor este sigură ca zilele îi sunt numărate. Dar Căutatorii îi fac o ofertă care îi dă şansa de a-şi distruge foştii stăpâni si de a-şi salva haita si partenerul, pe care a fost nevoită să-i abandoneze. Merită oare Ren preţul libertătii ei? Ii va ramâne Shay alături, orice s-ar întampla? Luandu-şi soarta în propriile mâini, Calla trebuie să înveţe ce bătălii merită purtate şi prin cate încercări poate trece adevarata dragoste fără să se stingă. Merită oare dragostea sacrificiul suprem? Răspunsul il vei găsi în ultima parte a trilogiei.



Dashner, James. Captiv în labirint / James Dashner ; trad. : Simona Toroscai. – Bucureşti, 2012. – 366 p.

Personajul principal, Thomas, se trezeşte intr-un loc necunoscut numit Glade, amnezic si înfricoşat, alături de alti băieţi – toţi adolescenţi - aflaţi în aceeaţi situaţie. Aici descoperă, rând pe rând, că noua sa casă e de fapt un labirint uriaş, cu ziduri de piatră care se mişcă in timpul nopţii, făcând rezolvarea sa aproape imposibilă; ca în labirint se ascund nişte monştri-roboţi – dureroşii - care îi atacă şi îi determină să treacă printr-o transformare
dureroasă; că sunt fortaţi să locuiască în Glade de catre nişte Creatori despre care nu-si amintesc nimic. Thomas şi tovarăşii săi, alaturi de Teresa - singura fata din întregul grup - trebuie să rezolve labirintul şi sa găsească drumul spre casă cu orice preţ.


Faulks, Sebastian. Amprenta omului / Sebastian Faulks ; trad. : Daria-Laura Bârsan. – Bucureşti, 2012. – 825 p.
          
         
    În anii 1870, Jacques Rebiere şi Thomas Midwinter, doi tineri ambiţioşi, descoperă că au aceeaşi fascinaţie de a întelege cum funcţioneaza mintea omenească.
      Cercetările lor în noul domeniu al psihiatriei îi poartă dintr-un ospiciu englezesc de la ţară în caâmpiile Africii, din sălile de conferintă ale Parisului în Alpii austrieci şi în California. Îi însoţesc în această călătorie initiatica Sonia, sora devotată a lui Thomas, şi Katharina, o fosta pacientă, a cărei sosire în sanatoriul lor de boli nervoase dezvaluie pentru prima data direcţiile diferite ale cercetarii lor. La trecerea într-un nou secol si în vreme ce Europa este divizată de Primul Razboi Mondial, cei doi prienteni sunt constrânşi la o tragică introspeţie a propriilor idealuri si credinţe.
        Impresionant si provocator în acelaţi timp, romanul lui Sebastian Faulks cauta raspuns la întrebarea ce fel de fiinţe suntem noi, oamenii, şi dacă nu cumva nebunia este preţul pe care îl plătim pentru a fi umani.

„Cel mai ambiţios roman al lui Sebastian Faulks de pana acum… Dragoste, loialitate, curaj, compasiune, generozitate… aceştea sunt polii în jurul cărora gravitează poveştile sale.“ – The Independent


Harkness, Deborah. Cartea pierdută a vrăjitoarelor / Deborah Harkness ; trad. : Oana Cristea. – Bucureşti, 2012. – 654 p.

         
         În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă fară să vrea, în cursul cercetărilor ei, un manuscris alchimic aflat sub o vrajă. Deşi se trage dintr-un neam vechi si celebru de vrăjitoare, Diana nu vrea să aibă de-a face cu vrăjitoria, aşa cş, după o analiză sumară, returnează manuscrisul. Dar descoperirea ei pune ăn mişcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale o sumedenie de demoni, vrăjitoare şi vampiri. Manuscrisul găsit de Diana şi considerat pierdut de secole, este râvnit de toţi aceştia, iar faptul că ea este singura creatură care poarte rupe vraja o transformă într-o tintă.
Printre creaturile care se strâng în jurul Dianei se numară şi vampirul Matthew Clairmont, un genetician pasionat de teoriile lui Darwin. Împreună, Diana si Matthew pornesc să descifreze secretele manuscrisului. Dar relaţia care se înfiripă între vampirul de o mie cinci sute de ani şi vrăjitoarea ale cărei puteri sunt legate printr-o vrajă ameninţă să spulbere pacea fragilă care domnea de multa vreme între creaturi si oameni - şi cu siguranţă va transforma lumea Dianei.


Jonsson, Ulrika. Suflete regăsite / Ulrika Jonsson ; trad. : Andreea Năstase. – Bucureşti, 2012. – 284 p.

Este oare posibil ca dispariţia neaşteptată partenerului de viaţă să reprezinte şansa unui nou început? Când soţul lui Myrtle, Austin, moare subit în drum spre serviciu, lumea pare să se oprească în jurul ei. Cu toate astea însă, Myrtle şi-a petrecut toţi anii de căsnicie sub o calotă de gheaţă din punct de vedere emoţional. Fiicele ei sunt o enigmă pentru ea – una este irascibilă şi agresivă, iar cealaltă ascunde cu înverşunare un secret. În plus, atitudinea distantă a lui Austin a împiedicat-o pe Myrtle să lege prietenii. Atunci de ce nu se simte eliberată? Cum îşi poate continua viaţa o văduvă nesigură pe locul ei în lume? Myrtle nu poate merge mai departe până nu-şi înfruntă propriul trecut și nu recunoaște motivele pentru care i-a arătat lui Austin un asemenea devotament. Adevărul trebuie să iasă la lumină, chiar dacă, pentru ea şi fiicele ei, consecinţele ar putea fi devastatoare...


Metz, Julie. Perfecţiune. Însemnări despre trădare şi renaştere / Julie Metz ; trad. : Monica Dinu. – Bucureşti, 2012. – 380 p.

Pentru Julie, viaţa părea perfectă - un soţ iubitor, o fetiţă de şase ani şi o casă elegantă în suburbii. Soţul ei, Henry, pasionat de gastronomie, lucra intens la o carte de bucate despre umami (termenul japonez pentru savoarea desăvârşită).
Într-o după-amiază, Henry se prabuşeste pe podeaua din bucătărie şi moare. La câteva luni după moartea lui, când Julie crede că începe sa-şi revină din durere, ea află că soţul, care o iubise aşa de mult, i-a fost infidel.
Reconstituind viaţa secretă a soţului, momentele în care Henry o minţea, Julie caută răspunsuri la întrebări legate de cuplu, dragoste, trădare, dar şi de ideea de perfecţiune in jurul căreia gravitează existenţa femeilor din ziua de azi.
Perfeţtiune este povestea sinceră si emoţionantă a călătoriei scriitoarei Julie Metz de la haos spre renaştere, povestea acceptării unor adevăruri dureroase, astfel încat propria viată să merite din nou sa fie trăita. Oricine a avut experienţa unei relaţii nefericite se va regasi, cu siguranţă, în aceste pagini.


Pike, Aprilynne. Aaripi / Aprilynne Pike ; trad. : Mihaela Alexandrescu şi Laura Frunză. – Bucureşti, 2012. – 271 p.

”Laurel privea fascinată chestiile acelea deschise. Erau înspăimântător de frumoase – o frumuseţe imposibil de exprimat în cuvinte. Se întoarse din nou spre oglindă şi privi de-o parte şi de alta a capului. Păreau ca nişte aripi...”
 Laurel crede că este o liceană ca oricare alta, dar are câteva particularităţi pe care nu şi le poate explica. Nu suportă soarele, nu-i este frig niciodată şi preferă să-şi petreacă timpul în aer liber. Până când se întâmplă ceva cu adevărat straniu: o floare cu petale ca nişte aripi îi înfloreşte pe... spate. Laurel nu este o fiinţă omenească, nimic din viaţa ei nu este ceea ce pare, iar extraordinara ei metamorfoză este inevitabilă. Tulburată de afecţiunea pe care o simte pentru David, colegul săritor şi amabil, şi Tamani, paznicul ei vigilent şi pasional din lumea zânelor, Laurel se vede pusă în faţa unei noi încercări: pentru a-şi păstra identitatea, casa şi familia şi pentru a proteja tărâmul zânelor, Avalon, trebuie să înfrunte un inamic puternic.
Tot ceea ce ştiaţi despre zâne se va schimba pentru totdeauna după ce citiţi această nouă serie plină de suspans şi de magie. Continuarea în cartea a doua, Iluzii.

 Quick, Amanda. Dorinţa / Amanda Quick ; trad. : Dana Purgaru. – Bucureşti, 2013. – 315 p.

Pe ţărmul abrupt, bătut de vânturi al unei insule britanice îndepărtate, destinele unei tinere nobile şi al unui cavaler îndrăzneţ sunt legate de încercările sorţii şi de dorinţa nestăvilită care se naşte între ei. La moartea tatălui ei, frumoasa şi încăpățânata Lady Clare ştie că trebuie să se mărite pentru a garanta protecţia insulei pe care a moştenit-o. Dar atunci când viitorul soţ pe care i l-a ales seniorul ţinutului intră călare pe poarta castelului, Lady Clare simte că a fost trădată. Cu trupul călit în lupte şi armura de oţel strălucitor, Sir Gareth de Wyckmere este un cavaler de temut, departe de a fi poetul romantic pe care ea şi l-a dorit. Sute de tâlhari au pierit până acum de sabia Cerberului din Wyckmere, cum este poreclit, astfel că temerarul războinic nu are nici o îndoială că-şi va putea îmblânzi soţia. Cu toate acestea, Lady Clare insistă să-l modeleze după idealul ei... până când ciocnirea dintre voinţele lor va stârni o pasiune incendiară, iar o urzeală malefică le va pune vieţile în pericol.


Scott, Amanda. Regele furtunilor / Amanda Scott ; trad. : Andreea Năstase. – Bucureşti, 2012. – 380 p.
Lady Sidony Macleod, tânăra reprezentantă a unei mari familii scoţiene, a ştiut întotdeauna, cu demnitate şi graţie, sş-i ţină la distanţă pe bărbaţii care au fost vrăjiti  de farmecul ei. Asta pâna când il întâlneşte pe Sir Giffard Maclennan, un mândru reprezentant al Cavalerilor Templieri. Luptător îndrazneţ şi neinfricat, Giff este obişnuit că femeile să i se supună fără crâcnire, dar Sidony reuşeste să-i îmblânzească firea sălbatică. Destinele lor ajung sa se împletească iîn jurul comorii pierdute a templierilor, după ce Giff este chemat la Edinburgh pentru a participa la o misiune periculoasă, al cărei scop este apărarea celei mai importante relicve a istoriei poporului scoţian. Giff si Sidony vor avea de înfruntat nenumarate pericole, fiind puşi în situaţii aparent făra ieşire, într-o aventură în care iubirea, ura, onoarea si lăcomia se împletesc, într-o luptă a cărei miăa este fie salvarea unei naţiuni, fie conducerea ei spre ruină.
          Regele furtunilor ii poarta pe cititori pe marile reci ale Scotiei, in castele de mult uitate, printre personaje puternice si realist conturate de condeiul unei mari autoare.

Trigiane, Adriana. Valentine / Trigiane, Adriana ; trad. :Cristina Tache. – Bucureşti, 2012. – 430 p.

Firma de pantofi Angelini, care realizează încălţăminte de lux la comandă de peste o sută de ani, fiind una dintre ultimele afaceri de familie din Greenwich Village, New York, se află în pragul falimentului. TânăraValentine Roncalli, nepoata şi ucenica maestrei artizan Teodora Angelini, îşi doreşte cu ardoare să salveze afacerea, dar pentru asta trebuie să o modernizeze, să o aducă în secolul XXI. Viața ei se împarte între datoria faţă de familie, povestea de dragoste cu maestrul bucătar Roman Falconi şi provocarea profesională oferită de şansa de a participa la competiţia organizată de un prestigios magazin new-yorkez. Călătorind în Italia să înveţe tehnici noi şi să găsească materialul cel mai potrivit pentru pantofii cu care îşi va doborî adversarii, Valentine îşi descoperă propriul simţ artistic, dar şi un secret de familie care îi va schimba viaţa într-un mod cu totul neaşteptat.
Scrisă cu sensibilitate, dar şi cu umor, cartea Adrianei Trigiani este o celebrare a dragostei, o desfătare pentru cititorul pasionat de experienţe de viaţă împlinite.

 Tropper, Jonathan. Aici ne despărţim / Jonathan Tropper ; trad. : Cornelia Marinescu. – Bucureşti, 2012. – 414 p.

În intervalul a doar câteva săptămâni, Judd Foxman află că soţia lui are o aventură de peste un an cu şeful lui, realizatorul unei emisiuni radio, macho şi misogin – dar numai pentru că a dat peste ei în timp ce făceau sex în dormitorul conjugal –, iar tatăl lui, demult bolnav de cancer în fază terminală, a trecut în nefiinţă. Iar acum Judd descoperă că trebuie să ţină shiva şi să jelească conform tradiţiei evreieşti şapte zile neîntrerupte alături de ceilalţi membri ai familiei sale, total disfuncţionale. Este o vreme a reamintirii şi a reluării unor vechi şi nu mereu calme relaţii între membrii familiei. De fratele mai mare, Paul, îl leagă amintirea unui conflict tragic şi resentimente îndelung suprimate, cumnata lui, o fostă iubire de liceu, revarsă isteriile legate de propria ei infertilitate, fratele mai mic traversează tumultuos o criză de maturitate, soţul sardonicei lui surorii mai mari îşi plimbă bădăran lipsa de compasiune şi preocupare; mama lor, mereu nepotrivit îmbrăcată pentru vârsta ei. În tot acest amestec de sentimente și trăiri, Judd abia dacă are răgazul să se concentreze asupra propriilor dezastre – mariajul pe cale de disoluţie şi lipsa evidentă a unui viitor distinct şi promiţător. O face totuşi, mai ales după ce viitoarea lui fostă nevastă îşi face apariţia şi anunţă că este însărcinată, iar copilul nu poate fi decât al lui. Zilele de shiva trec una după alta, familia Foxman dezvăluie ani de sentimente reprimate – amărăciune, confuzie, furie şi, în final, iubire unii faţă de ceilalţi. Amestec de tristeţe şi umor debordant, uneori licenţios, de ireverenţă provocată de religiozitatea impusă cu forţa unor personaje fundamental atee.
Aici ne despărţim este un roman emoţionant şi angajant, care examinează cu umor motivele din spatele acţiunilor noastre cele mai afectuoase, dar şi a celor mai răutăcioase şi care explorează relaţiile noastre, complicate şi contradictorii, cu aceia pe care îi numim familia noastră.

Vassanji, M. G. Cântarea asasinului / M. G.Vassanji ; trad. : Mariana Piroteală. – Iaşi, 2007. – 460 p.

După sângeroasele conflicte între hinduişti şi musulmani care au cuprins vestul Indiei în anul 2002, Karsan Dargawalla, fiul unui lider spiritual, păzitorul altarului unui sufist medieval, începe să spună povestea familiei sale şi a altarului acum distrus. În anii 1960, tânărul Karsan, deşi menit să devină, la rândul său, lider spiritual, nu-şi doreşte decât să fie un om „obişnuit”, să meargă la şcoală, să joace cricket, să curteze fete de vârsta sa, să călătorească. Când este admis la Harvard, inevitabilul conflict între chemarea lumii celei mari şi dorinţa tatălui de respectare a tradiţiei nu mai poate fi oprit. Karsan îşi alege drumul său şi se rupe de familie. După treizeci de ani însă, moştenirea sa îl bântuie în moduri cu totul neaşteptate.
O poveste de o mare încărcătură istorică și emoţională, a unui om prins între vechi şi modern, între moştenire şi descoperire, între datorie filială ţi dorinţe personale de nestăpânit, Cântarea Asasinului este balada unei vieţi schimbate irevocabil. Tensiunea dintre tradiţiile spirituale seculare ale Indiei şi militantismul religios contemporan sunt mecanismele care derulează această melancolică saga de familie cu adevărat memorabilă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu