luni, 21 noiembrie 2016

Tudor Opriș - poetul versurilor pentru sufletul naturii

         Pe data de 26 noiembrie se împlinesc 90 de ani de la nașterea lui Tudor Opriș - poet, prozator, botanist și biolog etc. Cu această ocazie la biblioteca "O. Ghibu" a fost realizată o expoziție dedicată autorului.
       S-a născut în Bucureşti, la 26 noiembrie 1926. Fiu al generalului Ștefan Opriş combatant în cele două războaie mondiale, nepot al unui ilustru profesor muscelean şi al unui cunoscut promemorandist sibian, al cărui nume a fost dat unei străzi din Bucureşti. Și-a făcut studiile secundare la Colegiul Naţional "Nicolae Filipescu" de la Mănăstirea Dealu şi cele universitare la Facultatea de Litere din Bucureşti. Doctor în filologie  "Summa cum laude”. A profesat peste 50 de ani în Bucureşti, din care peste 40 de ani la Colegiile Naţionale - "Mihai Eminescu” şi "Gheorghe Lazăr”. Membru al multor societăţi şi academii, solicitat ca profesor „inviting” sau „consulting” la felurite universităţi şi congrese din ţară şi de peste hotare.

 Pe plan literar, încă din adolescenţă a colaborat la diverse reviste literare, ziare şi alte publicaţii şi a fost premiat pentru volumele de versuri „Zborul cărăbuşului (1944) şi „Căntecul Săgetătorului” (1947). I-a cunoscut încă din liceu și s-a bucurat de îndrumările lui : G. Bacovia, T. Arghezi, Camil Petrescu, Romulus Vulcănescu, iar în timpul studenţiei a avut parte de preţuirea şi încrederea profesorilor : G. Călinescu, T. Vianu şi O. Papadima.  Din 1947, membru al Societăţii Scriitorilor Români şi din 1974 al Uniunii Scriitorilor din România. A reprezentat 20 de ani secţia literaturii pentru copii şi tineret în biroul de conducere al Uniunii Scriitorilor din România.

Este  autorul a peste 60 de volume de versuri, memorialistică, traduceri, critică şi istorie literară, şase ediţii ale unor clasici, peste 88 antologii ale copiilor şi adolescenţilor talentaţi. Este socotit primul istoriograf al revistelor şcolare, - născute la noi în 1834 - şi al debutului şcolar al scriitorilor români din 1820 până în anul 2000. Unul dintre cei mai valoroşi poeţi lirici şi meşteri sonetişti ai dragostei („Omul cu iubirile” , „Sonetele iubirii fără moarte” , „Sonetele cetăţii”, etc) reînnoind mereu atât poezia clasică cât şi pe cea tradiţionalist-folclorică.

Biologia i-a fost principalul hobby încă din copilărie. Iniţiat în tainele botanicii de bunicul său şi îndrumat de savanţii I.T.Tarnavschi şi Ion Simionescu. A fost primit la vârsta de 14 ani în mod excepţional în „ Societatea botaniştilor români”, a tipărit între 1960 – 2011 peste 80 de cărţi de ştiinţă literaturizată, fiind socotit în România, creatorul ştiinţelor distractive şi enciclopediilor pentru copii. Multe din lucrările sale au fost traduse şi premiate în ţară şi peste hotare.
Fertila şi îndelungata sa activitate, începând din anul 1966, de iniţiator al concursurilor naţionale de creaţie şi presă şcolară, de autor a sute de antologii literare ca şi aceea de editor a numeroase volume individuale de creaţie literară a elevilor din România, au contribuit la promovarea a numeroşi scriitori şi a multor personalităţi cuturale din ţară şi din afară.
În „Enciclopedia marilor personalităţi din istoria, ştiinţa şi cultura românească de-a lungul timpului şi de pretutindeni” apărută în editura „Geneze” elogioasa sa prezentare se încheie cu următoarea concluzie : „Posteritatea lui va fi asigurată în mod cert de antologica sa poezie de dragoste, de superbele şi mereu actualele sale cărţi închinate naturii şi de marea sa generozitate mecenală”.


"După 50 de ani de activitate didactică şi scriitoricească neîntreruptă, lasă în urma lui peste 80 de cărţi originale de ştiinţă amuzantă şi enciclopedii biologice pentru copii şi tineret de valoare mondială,în parte traduse şi premiate, peste 50 de cărţi din domeniul beletristicii, istoriografiei literare, pedagogiei, peste 700 de antologii şi plachete tipărite unor tinere talente literare, mii de articole, studii, emisiuni radio-tv şi mai presus de toate peste 500 de personalităţi pe care le-a format, încurajat şi propulsat şi care azi  cinstec cultura românească în ţară şi peste hotare."  (Romulus Vulcănescu) 

"Farmecul poeziei lui Tudor Opriş constă în nobleţea şi omenescul iubirii ridicate la rang de iubire cosmică, în limba ei românească nesiluită, de o remarcabilă bogăţie plastică şi de o incontestabilă elevaţie intelectuală. Sunt calităţi clasice pe care nici timpul, nici gustul nu le oxidează şi care ne fac să ne apropiem cu emoţie şi receptivitate de această Cytheră la ţărmul căreia toţi am jinduit şi jinduim încă să facem popas."  (Vladimir Streinu)                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu